Annons:

Sök

Annons:

Brunegård: Vård och behandling till beroendesjuka – även i Region Kalmar län!

Foto: Jakob Karlsson

Brunegård: Vård och behandling till beroendesjuka – även i Region Kalmar län!

Yvonne Hagberg (S) fortsätter utmåla det som att Kristdemokraterna skulle göra en helomvändning i narkotikapolitiken. Detta är gravt missvisande. Tvärtom inleds Kristdemokraternas riksdagsmotion med en kraftfull deklaration för ett narkotikafritt samhälle och mot alla tendenser till drogliberalisering, mot legalisering av cannabis och avkriminalisering av bruk av cannabis. 

Annons:

En legalisering skulle medföra en ökad tillgänglighet vilket i sin tur ökar risken för att ungdomar börjar använda cannabis. Cannabismissbruk i tonåren ökar risken att inte slutföra skolan, att utveckla beroende samt ökad psykisk ohälsa och kognitiva funktionsnedsättningar i vuxen ålder.

Polis och tull ska därför ha rätt att beslagta preparat. Åklagare ska kunna besluta om att förstöra beslagtagna preparat och Folkhälsoinstitutet och Läkemedelsverket ska ha möjligheter för att skynda på narkotikaklassning av nya nätdroger. 

Men missbruk ses numera som sjukdom. Den beroendesjuke ska, i likhet med andra sjuka, ha rätt till vård och behandling. Och det behövs ett förebyggande arbete, så att människor inte fastnar i ett missbruk. Därför behövs en lagstiftning som är anpassad efter människors behov av vård, snarare än straff. Det finns risk att nuvarande lagstiftning avhåller människor från att söka vård. Så ska det inte vara. 

*

Däremot är det bra att en polis som möter någon som är påverkad eller innehar cannabis kan ta vederbörande till beroendevård. Det ger möjlighet att bryta ett missbruk tidigt, innan det övergår i tyngre beroende. 
Det är dock ett stort problem att det i dag saknas en god, tillgänglig och jämlik beroendevård i landet. Maria Ungdom gör ett utmärkt arbete i Stockholm, men var finns motsvarande i Region Kalmar län, där Yvonne Hagberg har funnits med och styrt de senaste fjorton åren? 

Det är intressant att Peter Moilanen på Narkotikapolitiskt center, i sin nyårskrönika på nättidningen DrugNews.nu, klarar av att se det som Yvonne Hagberg blundar för i sin iver att måla upp en konfliktbild.

Han konstaterar att frågan om avkriminalisering främst är kopplad till frågan om de med beroende vågar söka vård och behandling. Han resonerar kring hur det görs på bästa sätt, balanserat med förebyggande verksamhet och tidig upptäckt och hur vård och behandling kan utformas till en sammanhängande vårdkedja som är snabb och av god kvalitet. Han öppnar för att dagens insatser borde utvärderas för att skruva i åtgärderna och skickar utmaningen till Yvonne Hagbergs partikollegor i regeringen. 

*

Drogkarteller och gängbrottslighet är ett gissel i dagens samhälle. De utnyttjar människors svaghet och lockar fler in i ett beroende på ett vidrigt sätt. Rättsväsendet ska ha full kraft att bekämpa dessa cyniska brottslingar. Men de beroendesjuka måste få hjälp att bryta sitt beroende.

Så länge Yvonne Hagberg och hennes partikamrater vägrar att ens utreda framtidens beroendevård ska se ut ur ett helhetsperspektiv, lär vi få se henne fortsätta försöka vända fokus från vem som verkligen bär ansvaret.

Gudrun Brunegård (KD)

Riksdagsledamot

Fotnot: Här hittar du tidigare inlägg i replikskiftet. 

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: