Annons:

Sök

Annons:

Sjölander (M): S saknar idéer om hur vården ska utvecklas

Foto: Anders Sjögren

Sjölander (M): S saknar idéer om hur vården ska utvecklas

Det är glädjande att Malin Anell (S) (Dagens Västervik 30/1) visar stort intresse för den vårdpolitiska debatten inom Moderaterna. Under de senaste åren har det ju visat sig att Socialdemokraterna helt saknar idéer om hur hälso- och sjukvården ska utvecklas. 

Annons:

Förra mandatperioden gick förlorad för patienterna och medarbetarna och innevarande mandatperiod ser ut att gå samma öde till mötes. Propositionslistan gapar tom, samtidigt som vårdköerna ökar.

Vi Moderater hade sett fram emot en klargörande och tydlig debatt om hur problemen i svensk sjukvård ska lösas. För oss är det alltid människan som går före systemet. Därför är det beklagligt att Socialdemokraterna istället riktat in debatten på finansieringsfrågan.

*

Uppenbarligen behövs några förtydliganden. Irene Svenonius är finanslandstingsråd i Region Stockholm. Hon sitter också partistyrelsen och i partiledningen.

Men Svenonius leder inte någon sjukvårdsvårdpolitisk arbetsgrupp hos Moderaterna. Vi har noterat att socialminister Lena Hallengren har spridit denna felaktiga uppgift, vilket inte är värdigt en minister. Nu sprider Malin Anell de felaktiga uppgifterna vidare. Det är beklagligt. Beslut om de arbetsgrupper som ska utveckla vår sjukvårdspolitik klubbades nu i månadsskiftet, det vill säga några dagar efter att Anell spritt de oriktiga uppgifterna.

Vårt partis sjukvårdspolitiska arbetsgrupper kommer att få uppdraget att se över vårdens och omsorgens kvalitet, tillgänglighet, jämlikhet och organisering. Det huvudsakliga perspektivet och ingången i detta utvecklingsarbete ska vara patienten, men även medarbetarna.

Arbetsgruppen ska identifiera de allra allvarligaste problemen inom svensk hälso- och sjukvård och föreslå konkreta lösningar i form av reformer som fungerar i praktiken.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde år 2014 har köerna till specialistvården mer än fördubblats. Bara England och Irland har längre vårdköer än Sverige i Europa. Köerna till cancervården har ökat lavinartat. Det är stora och verkliga problem som vi Moderater vill lösa.

Det är förståeligt att Anell vill flytta fokus från vårdköer till påhittade konflikter, för att dölja regeringens tillkortakommanden. Det är dags att både Hallengren och Anell kavlar upp ärmarna och tar tag i köerna. Svenska patienter förtjänar bättre.

Malin Sjölander (M)
Oppositionsråd och vice ordförande Regionstyrelsen
Region Kalmar län

Fotnot: Inlägget är en replik på denna debattartikel.

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: