Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: ”Lättare att bli sjuksköterska välkomnas”

Vi socialdemokrater gick till val på att anställa fler inom sjukvården. I och med s-regeringens kraftfulla satsning på 10 miljarder kronor, varav 166 miljoner kronor går till Region Kalmar län, ökar förutsättningarna för detta.

Annons:

I grund och botten måste vi få fler att vilja arbeta inom vården. Det kräver långsiktigt bättre arbetsvillkor, ett starkt personalinflytande och ökade resurser så att fler kan anställas. Men det behövs också bättre förutsättningar till utbildning och kompetensutveckling. Många vill idag bli undersköterskor och sjuksköterskor men har svårt att få tillgång till utbildning.

I den kommande statsbudgeten för nästa år stärks detta. Bland annat genom en satsning på Komvux och högskola genom ett omfattande kunskapslyft. Fler utbildningsplatser tillskapas samtidigt som kvaliteten på utbildningarna förstärks. Regeringen satsar även ökade resurser till lärcentrum och distansutbildning. Detta för att möta behoven av utbildad personal i vård över hela landet. Här i Kalmar län har vi lärcentrum i Oskarshamn och Västervik där man kan läsa till sjuksköterska, vilket har varit framgångsrikt.

*

Regeringen vill även att fler undersköterskor ska kunna bli sjuksköterskor. En utredning tillsätts för att underlätta möjligheterna för undersköterskor att vidareutbilda sig till sjuksköterskor. Syftet är att skapa fler vägar att bli sjuksköterska och att möjliggöra förkortade utbildningstider genom till exempel ökad möjlighet att tillgodoräkna sig tidigare kunskaper. Jag välkomnar initiativen och ser fram emot att regionalt förverkliga s-politiken. 

Mattias Adolfson (S)
Regionråd med ansvar för medarbetarfrågor

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: