Annons:

Sök

Annons:

DEBATT: Svenska folket klarade inte av att följa tre enkla råd!

Debattören anser att svenska folket svikit när man inte följt de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Foto: MostPhotos

DEBATT: Svenska folket klarade inte av att följa tre enkla råd!

När den första vågen av coronapandemin drabbade Europa valde de flesta länderna att totalt stänga ner samhället. Det infördes utegångsförbud och allt stannade upp. Sjukvården utsattes för enorma påfrestningar som aldrig någonsin tidigare skådats. Väldigt många, framförallt äldre, dog av sjukdomen Covid-19. 

Annons:

Folkhälsomyndigheten, FHM, i Sverige valde en annan väg, i stället för att stänga ner samhället totalt gav man det svenska folket ett enormt ansvar som effektivt skulle hindra smittspridningen enbart genom att följa tre enkla regler.

Alla vet i dag vilka regler som avses, men tyvärr så väljer allt för många att strunta i dem. De tre reglerna, som gäller än i dag är, för det första: Hålla avståndet till andra människor, 1,5 – 2 meter. För det andra: Social distansering, alltså att undvika folksamlingar. För det tredje: Vara noga med att tvätta och sprita händerna ofta.

Dessa tre enkla råd föreskrivs av FMH. Svenska myndigheter valde alltså att inte införa utegångsförbud utan litade på att människorna förstod det allvar som pandemin innebar.

Nu är Sverige på god väg in i den andra vågen av pandemin. Åter fylls sjukhusen och intensivvårdsavdelningarna av svårt sjuka patienter. Dödstalen skjuter i höjden och vårdpersonalen är överbelastad. Nya och skarpare regler och rekommendationer har införts som i princip bara förstärker de råd som redan finns.

Men det är fortfarande upp till medborgarna att följa dem, vilket inte många gör och det visar sig i att smittan fortsätter sprida sig. Vissa grupper i samhället verkar ha extra svårt att förstå reglerna. Det har kommit rapporter om att vårdpersonal haft sammankomster med smittspridning som följd. Idrottsklubbar, framförallt inom ishockeyn, har smittats av viruset och matcher har fått ställas in.

Även skolor har drabbats och undervisning på distans varit tvungen att införas. Äldreboenden har åter fått in smittan, både bland personal och bland de gamla.

 *

Stora protester hörs nu från företag inom restaurangbranschen eftersom de nya reglerna innebär att ingen alkohol får säljas efter kl. 22 och att man måste stänga en halvtimma senare. Olika krögare som uttalat sig befarar att festandet nu i stället skall flytta till hemmamiljö och att smittan kommer att sprida sig där i stället.

Man tror även att konsumtionen av alkohol kommer att öka vid sådana fester mot när serveringen sker på barer och restauranger. En enkel fråga kan vara på sin plats till både det festande folket och till krögarna, vilket är viktigast, att få fortsätta att festa eller att begränsa och kanske bli av med viruset genom att följa tre enkla regler som gäller för alla.

 *

Vad är det som är så svårt att förstå varför det finns regler och råd hur man skall bete sig för att undvika att bli smittad eller att föra smittan vidare? Ligger problemet i att det ”bara” är rekommendationer och inte en tvingande lag? Har vi svenskar blivit så insnöade att vi inte förstår allvaret med varningarna om att det är ett dödligt virus som härjar?

WHO har uppskattat att 3% av de som smittas kommer att dö. Av dessa är en stor majoritet gamla människor. En del kommentarer har varit, ”Men de skulle ju snart dö ändå”. 3 % kan ju verka ganska lite, men om du får en chokladask med 100 praliner varav tre är det dödligt gift i, vågar du ta en enda pralin ur den asken?

Jan-Gunnar Johansson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: