Annons:

Sök

Annons:

KRÖNIKA: Folkhälsomyndigheten har viktigare saker för sig än balfester

Vår krönikör Jakob Karlsson är kritisk mot den ansökan om dispens som lämnats in till Folkhälsomyndigheten. Bilden är ett montage. Foto: Arkivbild/Ossian Mathiasson

KRÖNIKA: Folkhälsomyndigheten har viktigare saker för sig än balfester

Jag kan förstås inte veta säkert, jag är ingen expert, jag ber om ursäkt på förhand om det nu skulle visa sig att min teori är helt fel. I all försiktighet vill jag bara lägga fram en hypotes: jag tror att Folkhälsomyndigheten just nu har viktigare saker att tänka på än balfiranden i Vimmerby och Hultsfred.

Annons:

Balinstruktörerna har alltså sökt om dispens. För en bal i Vimmerby och en bal i Hultsfred. Vår hatade och älskade statsepidemolog Anders Tegnell har ett intressant minspel – helt omedvetet visar han alltid att det är helt självklart att han vet absolut bäst. Det vore väldigt intressant att se hur den minen skulle se ut när en ansökan om dispens för två balfester dyker upp bland all den data han nu sitter och analyserar dag och natt.

För att uttrycka det lika milt som ett glas vatten: många fina initiativ har tagits i denna svåra tid – att ansöka om dispens för två baler är inte ett av dem.

 *

Vi har alltså 240 döda nu, långt över 4 000 smittade, alla gamla ska isolera sig, nästan alla evenemang har ställts in, rekordmånga har varslats, företag efter företag går på knäna, skyddsutrustningen räcker inte, restriktion efter restriktion sätts in och vi vet fortfarande relativt lite om hur det här satans viruset från ett satans djur i satans Kina fungerar.

Statsministern går till och med ut och rekommenderar ett tillfälligt stopp för påskkärringar.

Det är situationen, det är läget, det är där vi är. Mitt i den största krisen som många av oss någonsin upplevt, mitt i ett samhälle som i stora delar helt stannat upp, mitt i ett levnadssätt som vi inte vet någonting om. 

 *

Just då får alltså ansvarig myndighet ett brev med en ansökan om dispens för två balfester i Vimmerby och Hultsfred. Jag har gått igenom ordlistan igen och igen, men jag hittar inget ord som kan ge deras tajming rättvisa.

Det är förstås otroligt tråkigt att det förmodligen inte blir någon bal i år. Det är otroligt tråkigt att ALV inte kan öppna. Det är otroligt tråkigt att gamla inte kan röra sig fritt. Det är otroligt tråkigt att varenda större fest och konsert ställs in. Det är otroligt tråkigt att det inte blir någon sport på vi vet inte hur länge. Det är otroligt tråkigt att se företag pressas mot konkurs. Det är otroligt tråkigt att människor förlorar sina jobb.

Det är obeskrivligt sorgligt att människor dör.

Våra liv är satta på paus, allt som vi tänkte har vi fått tänka om. Vi lever inte just nu, vi står ut för att så många som möjligt ska leva även efter detta.

Kommer vi klara det? Jag vet inte, men att låta Folkhälsomyndigheten fokusera på sitt låter som en god idé.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: