Annons:

Sök

Annons:

GLENNFALK: Är det typiskt svenskt? Att gilla läget oavsett? Att hela tiden ligga steget efter?

Nu pågår allmänhetens utvärdering av Sveriges pandemistrategi.
I fas ett sa Corona-kommissionen att strategin var dålig och att ansvaret låg på regeringen. Nu diskuteras fas två: vaccineringen.

Annons:

Beskeden att vaccinet är försenat och då bara kommer med halv leverans tas emot med besvikelse. Gemene man undrar givetvis om det är så i hela världen? Eller bara i Europa? Eller bara i Skandinavien? Eller bara i Sverige, i Kalmar län eller bara i norra länet?

Många säger, främst de som stöttar regeringspartierna, att man gör så gott man kan, att vi ska tiga still, följa rekommendationer och att allt egentligen bara ”är som det är”. 

Kritiker ska tystas ned, eller som ex-riksdagsmannen Lennart Beijer (v) i Hultsfred skrev i en insändare i VT nyligen: ”Kristersson (m) ska inordna sig i ledet”. Men nu har ju inte vänstern, eller ens regeringen, samma mandat här som i öststaterna, där kritiker tystas mer effektivt än med en uppmaning i en insändare. Att munskydd inte hjälper ena stunden, och att alla riksdagsledamöter har dem påsatta andra stunden; det ska vi vanligt folk inte alls undra över.

Är det typiskt svenskt? Att gilla läget oavsett? Att hela tiden ligga steget efter? Är det så överallt?

***

Dagens Nyheter publicerade nyligen en intressant jämförelse mellan Sverige och Danmark. Vårt grannland ligger 2:a i EU vad gäller vaccinering, Sverige är på plats 21. 

Marcus Oskarsson (TV4) tog upp saken i ett facebookinlägg att ”nu tar nog diskussionen om de svenska regionernas vara eller inte vara fart igen”.

Tre regioner säger att de inte klarar vaccinera ens till midsommar, trots att det ska vara klart 1 juni. I Stockholm säger nu regionen mitten av juli. (Snart är hela Israel vaccinerat, bara som en jämförelse...)

I Ekots lördagsintervju nyligen sa Digitaliseringsminister Anders Ygeman (s):

”Jag har mycket svårt att förstå att regioner redan nu kastar in handduken och säger att man inte kommer klara det avtal man själv skrivit på. Mitt och regeringens mål är att alla ska ha vaccinerats innan halvårsskiftet. Konstigt att det skiljer så mycket mellan regionerna…”

***

Och det är precis där felet ligger. Vårt styrsystem, vår förvaltningsuppbyggnad, är inte bara trög, ineffektiv och onödig, den är också dyr. Danmark är idag en förebild bland nordiska länder. Man har gjort mycket rätt i vårt grannland. Redovisning ur jämförelse i DN:

  • Danmark har centralt styrd organisation. Sverige har regionstyrd, flera saknar vaccinationsplaner.
  • Danmark har central plan och enhetligt bokningssystem för vaccineringen. Regionerna i Sverige har inte enhetligt bokningssystem.
  • I Danmark behöver inte äldre människor dator och e-leg utan får brev med posten. I Sverige var det inte så i alla regioner till för bara dagar sedan.
  • Danmark har nationellt vaccinationsregister för alla vaccin. I Sverige bara för vissa.
  • Danmark testade via drive-in-stationer. I Sverige misslyckades regionerna med att få igång testningen.

Förklaringen till Danmarks succé är just att regeringen styr och regionerna gör som de blir tillsagda. I Sverige ger regeringen bara rekommendationer och hävdar vår förvaltningsorganisation. Det är ett enkelt argument som används till att skjuta från sig ansvaret. Först i elfte timmen kommer det något som kan liknas vid påbud.

OK att vaccinationstillverkarna inte heller tycks kunna göra prognoser, att EU och företagen inte kan skriva enkla avtal – men varför går det effektivt i vissa länder (typ Israel, Danmark) men inte i Sverige?

Svaret är att regionerna inte kan behandla en pandemi, det är för stort. Endast en regering med beslutskapital kan ordna tillräckligt med beslut tillräckligt fort. Jag har skrivit det förr, nu är det ännu fler skäl till att avveckla regionerna.

***

Jag är inte helt säker på att en borgerlig regering inte gjort samma sak som den regering vi har nu. Därför att vårt politiska system inbjuder till att skylla på varandra. Regeringen på regionerna, regionerna på kommunerna, kommunen på att ”folk har väl eget ansvar”…

Nu är det så att ”folk” beställer inte vaccin, folk gör inga planer, folk distribuerar inte vaccinet, folk vaccinerar inte – däremot är det folk som betalar kalaset, dels i kronor, men också i livsbegränsningar, i lidande och i döda anhöriga.

Det går en tung suck i samhället varje gång nyheter om pandemin kommer. Därför att de handlar hela tiden om misslyckanden, hur lite vaccin vi får, hur försenat det är och hur dödstalen stiger i detta regionernas förlovade land, där vi prompt ska ha flera lager av politiker och myndighetspersoner så att ansvaret försvinner i mellanrummen…

Fotnot: Journalisten, entreprenören och f.d. kommunalrådet (m) i Vimmerby (2010-2015) Micael Glennfalk, skriver återkommande krönikor i vår tidning, där synpunkter på politik och samhällsföreteelser lokalt, regionalt och nationellt framförs. Krönikörens åsikter är alltid hans egna och inte tidningens.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: