Annons:

Sök

Annons:

MAN MISSHANDLADE ANNAN MAN MED YXA – DÖMS TILL FÄNGELSE

En man i 45-årsåldern från en ort i Västerviks kommun döms till två års fängelse för en grov yxmisshandel. Mannen ska ha utdelat ett slag med en yxa i huvudet på den andra mannen.

Annons:

Händelsen inträffade på en ort i Västerviks kommun i början av december 2019. Målsägande gick hem till den åtalade, som bodde i närheten, efter att ha mottagit en stor mängd samtal från denne under dagen. 

När mannen kom dit stod stod den åtalade i vardagsrummet med en yxa i handen. Den åtalade ska ha varit berusad och aggressiv. 

Målsägande har uppgett att de båda började skrika på varandra och att de diskuterade ett lån som den åtalade hade till dennes närstående. 

Mannen i 45-årsåldern utdelade sedan ett slag med yxan som träffade köksdörren. Rutan i köksdörren gick sönder av slaget. Därefter pararerade han ett slag som träffade honom på skulderbladet. Därefter lyckades han få mannen att tappa yxan. 

Målsägande försökte då lämna lägenheten och vände sig. Då fick han ett slag i huvudet och blodet började forsa ner. Då sprang mannen från lägenheten – utan att ta med sig sina skor – och blodet forsade från honom.

Han har uppgett att "han flydde för sitt liv" i förhör.

"Såg inget blod"

Den åtalade sprang då efter honom och mannen tog sin tillflykt till den bil han kommit till lägenheten med. Innan dess hade han sett hur den åtalade slog sönder bilrutan med yxan. Mannen har berättat att han var helt nerblodad på både ansiktet och händerna samt sina kläder.

Han kände sig inte yr förrän han hamnade i ambulansen och tror att det beror på att han var rädd för att dö och fick ett kraftigt adrenalinpåslag. 

Mannen blev inlagd på sjukhus i två dygn och har uppgett att han känt den åtalade länge och vet att han "även kan vara en bra människa".

Den åtalade har uppget att målsägande kom till hans lägenhet och tjatade och skrek om pengar. Han trodde att målsägande hade ett vapen och kände sig då tvungen att freda sig. Hur målsägande har fått sina skador är han inte säker på, men han uppger att han inte såg några skador eller något blod när denne lämnade lägenheten till fots. 

Enligt den åtalade var det då han hämtade yxan och gick ut igen. Han valde att slå sönder målsägandes bil för att han då trodde att han skulle sluta med sitt hänsynslösa beteende, som han påstår att han utsatt honom för i flera månader. 

Den åtalade hade druckit omkring 60 centiliter vodka, men menar att han har högre alkoholtolerans än andra och han säger att han kan driva två flaskor sprit utan att minnet påverkas. 

Två års fängelse

Tingsrätten konstaterar att den utsatta mannen i polisförhör sagt att han mottog två slag i huvudet med yxan. Under huvudförhandlingen ska han dock ha sagt att han fick ett slag i huvudet och att ett slag tog i köksdörren. Tingsrätten anser dock inte att påverkar mannens trovärdighet.

"Från försvarets sida har påtalats att målsägandes trovärdighet kan ifrågasättas bland annat av det skälet att han obeväpnad begav sig hem till en berusad person som var känd för att vara våldsam vid berusning", skriver rätten.

Tingsrätten anser att agerandet kan betraktas som omdömeslöst, men att mannen agerat i ett gott syfte då han ska ha försökt att värna den åtalades hustru, som han trodde var i fara. 

Tingsrätten anser också att den åtalades uppgifter är motbevisade vad gäller vad som hände på platsen. 

Därför dömer tingsrätten mannen, som förekommer under 35 avsnitt i belastningsregistret, för grov misshandel och skadegörelse. Mannens straff blir fängelse i två år. 

Han ska också betala skadestånd på knappt 40 000 kronor till målsägande.

Han ska kvarstanna i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft. Domen går att överklaga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: