Annons:

Sök

Annons:

SVÅRA SKOGSBRANDEN UNDER KONTROLL – "VILL INTE TÄNKA PÅ DET"

En kraftig brand i oländig terräng gäckade räddningstjänsten i Vimmerby under torsdagens eftermiddag. Tack vare god hjälp från MSB:s två specialinköpta flygplan var branden under kontroll runt 19.30. 
– Planen är guld värda, säger Magnus Svahn, vid räddningstjänsten.

Annons:

Larmet om skogsbranden kom vid 13.30-tiden på torsdagen. Branden ska vara norr om Rumskulla. 

– Det är uppe i de trakterna där vi var i går, det är norr om Kvilleken kan man säga. Vi är precis framme och det brinner kraftigt, sa Magnus Svahn då och vittnade om svårt släckningsarbete: 

– Det är oländig terräng, långt och dra slang och mycket rök. Det brinner kraftigt.

Vid 16.20-tiden berättade Magnus Svahn att branden inte var under kontroll – men att man har fått assistans från luften.

– Det är svårt att ta sig dit med logistiken, men sedan 16-tiden har vi två flygplan på plats som har bombat ett par gånger. Det är de två plan som MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har köpt in, säger han. 

"Planen är guld värda"

Vid 17.30 lämnade planen området och hade då eliminerat spridningsrisken. Branden omfattar cirka 1,5 hektar och var under kontroll vid 19.30-tiden. 

– Jag törs inte tänka på hur det hade gått om vi inte hade haft planen. Det var panik ett tag och de är guld värda. Hade vi inte fått stopp på spridning kunde det ha utvecklat sig till något riktigt stort. 

26 personer arbetar med branden. Det är styrkor från Vimmerby, Rumskulla, Hjältevad och Mariannelund. De bedöms vara kvar fram till mörkret faller. 

– Nu är vi inne i brandområdet och eftersläcker och har god tillgång till vatten. Vi har fått ordning på logistiken. Om det fortsätter på samma sätt kanske vi kan överlämna till markägaren senare i kväll. 

Under eftermiddagen började det brinna i samma område, men den branden kunde släckas snabbt av en styrka från Österbymo. Orsaken där var ett åsknedslag. Vad orsaken är till den större branden är okänt. 

Artikeln kommer uppdateras ytterligare senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: