Annons:

Sök

Annons:

Polisen tar krafttag mot det ökade antalet bedrägerier mot äldre

Nästa vecka kommer 245 000 hushåll att få vykort från polisen. Budskapet: hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer. Foto: Polisen

Polisen tar krafttag mot det ökade antalet bedrägerier mot äldre

Det blir allt vanligare att äldre personer blir bedragna och av med såväl kortuppgifter som koder och pengar. I en kampanj för att stärka de som oftast drabbas kommer polisen skicka ut närmare en kvarts miljon vykort under nästa vecka.

Annons:

Den senaste tiden har Kalmar län varit hårt drabbat av åldringsbrott, där bedragare har lyckats lura till sig både bankkort och koder. I trakterna kring Vimmerby och Västervik har flera händelser inträffat de senaste dagarna, som polisen misstänker hänger ihop, och där äldre personer har blivit av med pengar efter att ha fått telefonsamtal och/eller besök av bedragare.

Kvarts miljon vykort

Nästa vecka kommer polisen skicka ut 245 000 vykort till alla personer över 70 år i Kalmar län, Kronobergs län, Blekinge och Skåne. Syftet är att stärka dem som, oftare än andra, drabbas av telefonbedrägerier. Budskapet: hur man bör agera för att inte gå i bedragarnas fällor och vikten av att förbereda sig inför att telefonen ringer. 

Carina Persson är regionpolischef i polisregion Syd:

– En viktig framgångsfaktor för att förhindra telefonbedrägerier är att den som tar emot samtalet är mentalt förberedd redan innan telefonen ringer. Det är lättare att agera som man vill om man har tänkt ut det i förväg. Vi har hört många berätta att de tidigt i samtalet upplevt att något är fel – men ändå inte lagt på luren eftersom bedragarna verkar trovärdiga och lyckas stressa den uppringda, säger hon.

Telefonbedrägeri stort problem 

Telefonbedrägerier, så kallad vishing, är ett stort problem. Under 2020 anmäldes brottsvinster på 22,5 miljoner kronor bara inom polisregion Syd.

– Brottsvinsterna återinvesteras i annan kriminell verksamhet – ofta kopplat till grova vapen- och narkotikabrott, berättar Carina Persson.

Brottsoffren är många. Under 2020 var det nästan 1700 personer i polisregion Syd som anmälde att de utsatts för telefonbedrägeri. Personer över 70 år är klart överrepresenterade.

– Många blir av med sina livsbesparingar och känner djup skam över att de inte förstod att de blev manipulerade, säger Carina Persson. 

 Anhöriga kan hjälpa till

Polisen arbetar med bedrägerierna i flera spår: bland annat genom utredningar, men också genom internationell samverkan.

Polisen i polisregion Syd informerar ofta om denna fråga i olika kanaler, men vill med vykortet ge personer möjlighet att sätta upp en påminnelse, i just den miljö där de kanske skulle ta emot samtalet, om hur de vill agera när telefonen ringer.

– Vänner och anhöriga kan hjälpa till genom att prata med varandra om vykortet, om vad som står i det och hur man ska agera när telefonen ringer. Vi hjälps åt, avslutar Carina Persson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: