Annons:

Sök

Annons:

Nzobandora inför att restriktionerna lyfts:

Många är förstås glada när samhället öppnas upp och en återgång till livet före pandemin hägrar. Foto: MostPhotos

Nzobandora inför att restriktionerna lyfts: "Någon gång måste man öppna samhället"

Den 29 september öppnas i princip Sverige upp som vanligt igen. Men Arsene Nzobandora, biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län, poängterar att det inte är detsamma som att pandemin är över.
– Det handlar om avvägningar hela tiden, säger han.

Annons:

Från slutet av mars 2020 har befolkningen i Sverige levt med restriktioner och begränsningar. Hur hårda restriktionerna har varit har varierat över tid, men den 29 september tas en majoritet av restriktionerna bort.

Idrottsvenemang, konserter och nattklubbar kan välkomna folk i princip som vanligt. I mångt och mycket är det en återgång till livet före pandemin. 

Men är det verkligen rätt läge? Vi ställde frågan till Arsene Nzobandora, som är biträdande smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

– Man kan tycka och tänka om den saken. Det viktigaste är att få ned utvecklingen av smittan. Även om man öppnar upp finns möjligheter kvar för att sätta in åtgärder och man kommer fortsatt hålla koll på de utbrott som sker. Varje individ har ett eget ansvar att begränsa smittspridningen, det är står tydligt i smittskyddslagen. Det handlar om att agera ansvarsfullt och fortsätta öka vaccinationstäckningen. För oss handlar det om att identifiera de grupper med tåg täckning och öka den där, säger Arsene Nzobandora.

Finns det en risk att många tänker att pandemin är över?

– Det finns alltid en fara i det när man öppnar upp. Det som är viktigt för oss är att vara ute i olika kanaler och påtala att den inte är det. Pandemin är inte över, men någon gång måste samhället upp och det handlar om avvägningar hela tiden.

Är det här åtminstone början till slutet?

– Det här är en virussjukdom som kan ändra sig och ge upphov till nya mutationer. Vi kommer behöva följa det här en längre tid innan man kan andas ut. Även om vi har gynnsamt läge kring smittspridningen nu ska man inte ropa hej i förtid. 

Vad tror du effekten blir av att öppna upp?

– Det får man se. Det som är viktigt nu är att så fort det går upptäcka klustersmittor och inte hamna efter i smittspårningen. Det är det som är avgörande för att kunna upptäcka kluster i tid. 

Känner du en oro för vad som kommer att hända?

– Det som väcker lite oro är att vi börjar komma in i perioder där smittspridningen kan ta fart. Det blir kallare och vi är mer inomhus. Samtidigt har vi en hög vaccinationstäckning och någon gång måste samhället öppnas upp. 

"Gynnsam smittspridning"

Vecka 31 redovisade regionen 47 nya fall av covid-19. Därefter såg det ut som att ökningen var på väg och vecka 34 var det 127 fall. Vecka 35 hela 171 fall. 

Men därefter har antalet nya fall minskat vecka för vecka.

– Vi har en gynnsam smittspridning och ligger under de scenarier Folkhälsomyndigheten haft. 

Vad tror du att det beror på?

– Just där kring vecka 35 och 36 hade vi många nya kontaktmönster. Det var efter semester och skolstart och man träffades i nya och olika konstellationer. Man ska också påpeka att de flesta nu har fått sin andra vaccindos och det är också en faktor som spelar in förstås. 

"Hitta rätt strategi"

Arsene Nzobandora säger att vaccinationstäckningen är god i länet, men att det fortfarande finns att jobba med att få fler att ta sina sprutor.

– Det gäller att hitta rätt strategi. Vi försöker nu med drop in-verksamhet och fånga upp folk som är ovaccinerade. Söker man vård av andra anledningar så kan man erbjudas vaccin också. Det är framför allt de yngre vi behöver arbeta med. De sprider smittan och det finns fortfarande ungefär 26 000 som är ovaccinerade i länet.

Tror du att vi är nära ett tak eller går det att få dem som ännu inte vaccinerat sig att göra det?

– Ja, det tror jag. Det här är ett kontinuerligt arbete och förhoppningsvis, i takt med mer information som visar hur bra det är med vaccinen, så kan vi få fler som inte vaccinerat sig att göra det. Vi ser att de som blir svårast sjuka nu är ovaccinerade. 

"Fungerat bra"

Efter skolstart har det varit närundervisning som gällt till skillnad från under stora delar av pandemin.

– Det verkar ha fungerat bra. Vi har några enstaka smittspårningsärenden, men inga större utbrott. Det är också viktigt att komma ihåg, även om man släpper på restriktioner, att de grundläggande delarna ligger kvar. Har man symtom ska man testa sig och stanna hemma. Hygienrutiner ligger kvar. Man släpper inte på de grundläggande reglerna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: