Annons:

Sök

Annons:

OMFATTANDE RIVNING I VIRSERUM ÖVERKLAGAD:

Två invånare i Virserum har överklagat kommunstyrelsens beslut att riva ett 60-tal lägenheter på Bastugatan i Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

OMFATTANDE RIVNING I VIRSERUM ÖVERKLAGAD: "KAN INTE SE NÅGRA TOKIGHETER"

Kommunstyrelsens beslut om att riva hyreshuset på Bastugatan i Virserum har överklagats till förvaltningsrätten.
– Det är det sakliga förfarandet som prövas och man brukar aldrig ha framgång i det när man tycker att det är ett tokigt beslut, säger Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD). 

Annons:

Kommunstyrelsen fattade tidigare i höstas beslut om att riva Väduren 4, den stora, bruna tegelbyggnaden med ett 60-tal lägenheter i Virserum. En orsak är att det redan står många tomma hyreslägenheter i Virserum.

Hultsfreds Bostäder har föreslagit rivning av Väduren 5, men kommunstyrelsen ber kommunala bostadsbolaget att se över om det är ekonomiskt möjligt att bygga om det till lägenheter. 

Rivningsbeslut överklagat

Virserumsborna Rebecka Nilsson och Marie Lönn uppskattar inte den planerade rivningen så de har överklagat KS-beslutet till förvaltningsrätten, en nyhet som Oskarshamns-Tidningen var först med att rapportera om. 

Hultsfreds Bostäders ordförande Åke Nilsson (KD) har inte läst Virserumsbornas överklagan men konstaterar att det har gjorts. 

– Jag har inte kommenterat överklagandet eftersom det ska upp för behandling. Det får man göra i vanlig ordning i förvaltningssammanhanget. Det är det sakliga förfarandet som prövas och man brukar aldrig ha framgång i det när man tycker att det är ett tokigt beslut. Vi kan faktiskt ta vilka tokiga beslut som helst, om du förstår mig rätt, säger Åke Nilsson. 

Du tror med andra ord inte att KS-beslutet kommer rivas upp?

– Jag vill inte yttra mig om det utan ärendet får ha sin gång. Det är en rättighet för medborgare att laglighetspröva kommunala beslut. 

"Sett hur lägenheterna ser ut"

Åke Nilsson berättar att han tidigare i veckan besvarade en insändare från Lena Hjelte angående rivningen av 60 lägenheter på Bastugatan i Virserum. 

– Man har inte en fullständig bild av vilket skick fastigheten är i och det är ett ärendet med mycket känslor. Tittar man bara på det yttre och området i sig så förstår jag en del reaktioner men jag har sett hur lägenheterna ser ut. Det är många ledamöter från olika partier i KS och KF som tidigare har gett uttryck för att de ville se lägenheterna innan de gav sin åsikt och tog beslut. Många har nyttjat det – och jag har inte hört någon som har kommit med någon invändning, säger Åke Nilsson och fortsätter: 

– Monica Bergh tyckte att vi skulle titta vidare på enplansbyggnaden (Väduren 5), vilket även blev KS-beslutet. Jag själv har inte deltagit i besluten då jag sitter som ordförande i Hultsfreds Bostäder. Min åsikt ligger i styrelsens urspungliga propå som vi skickade till kommunen för avgörande. 

Ett beslut har tagits i kommunstyrelsen så ärendet kommer inte gå vidare till kommunfullmäktige. 

– Kommunstyrelsen har gett klartecken till bostadsbolaget att gå vidare med rivningen. Vad gäller byggnaden på Väduren 5 ska vi i Hultsfreds Bostäder skyndsamt undersöka olika möjligheter till ombyggnation/renovering i egen eller annans regi och återkomma till kommunstyrelsen. 

"Kan inte se några tokigheter"

Det finns dessutom en annan del där bostadsbolaget väntar på besked. Göran Berglund vill att det rivningshotade hyreshuset ska skyddas som byggnadsminne och länsstyrelsen ska inom en snar framtid komma med sitt besked. 

– Det beskedet har mig veterligen inte getts från länsstyrelsen. Länsstyrelsen har haft en tjänsteman som har varit på besök i Virserum och tittat på fastigheten. Det kan ta månader, kanske ett halvår, men de har lovat att skyndsamt hantera ärendet.

– När det gäller byggnadsminnesförklaring så skulle jag ärligt talat bli förvånad om Länsstyrelsen säger något annat än vad vi har sagt. Det ligger ett rivningsbeslut. Överklagandet gäller förfaringssättet och jag kan inte se att det finns några tokigheter och att vi har begått några fel. Beslutet är taget i vederbörlig ordning. 

Hur ser du på Virserumsbornas motstånd mot rivningsbeslutet? 

– Det finns en del lägenheter som är i gott skick och där har det bott personer länge, men det är inte sådana lägenheter som Migrationsverket har hyrt. Jag har sett rätt många lägenheter på Bastugatan som är i ett bedrövligt skick. Lägenheter går alltid att göra iordning även om det kostar en massa pengar. Vi har också den tickande bomben med uppvärmningen som ligger inbäddat i sand i bjälklagen. Där har vi haft vattenskador och det finns åtminstone en lägenhet med uppbilat golv så man kan se hur det ser ut. Det kan inträffa var och när som helst med tanke på husets ålder. Jag önskar ingen att behöva ta hand om huset och leva med risken. 

Vad blir nästa steg? 

– Vi avvaktar länsstyrelsens utredning och besked så den biten blir klar. Sedan kan vi ta i det och börja förbereda för upphandling av rivning så länge allt är grönt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: