Annons:

Sök

Annons:

SVT:s redaktionschef Tomas Lundström är glad över satsningen i Västervik. Foto: MostPhotos

SVT-chefen om satsningen i Västervik: "Känns fantastiskt roligt"

Ännu en nyhetsförmedlare tar plats på allvar i norra länet. SVT etablerar sig i Västervik för att få bättre täckning i norra Kalmar län.
– Det känns fantastiskt roligt, säger redaktionschefen Tomas Lundström.

Annons:

SVT Nyheter Småland har redaktioner i Växjö och Kalmar för sitt bevakningsområde som är både Kalmar och Kronobergs län. Nu etablerar man sig även i den tredje största staden i området. 

Under 2022 ska en lokalredaktion öppnas i Västervik. 

– Det känns fantastiskt roligt. Vi vill vara hela Sveriges television och då är det avgörande att kunna minska de vita fläckarna. Vi har haft problem rent logistiskt med Västervik. Det är två timmars bilfärd oavsett om vi åkt från Kalmar eller Växjö. Därför känns det jätteroligt att vi kan göra det här, säger Tomas Lundström, redaktionschef på SVT Nyheter Småland.

Hur har det påverkat ert arbete?

– Händer det nyhetshändelser i den delen av länet, så måste det vara ganska stora händelser för att vi ska åka två timmar. Det är inte lönt att åka om det är över inom två timmar. När vi har någon på plats där kommer vi kunna rapportera mer om nyhetshändelser och bättre fånga upp de stora lokala frågorna i norra länet och göra bättre journalistik. 

"Kan inte punktmarkera"

Men området som ska täckas är ganska stort. Från lokalredaktionen i Västervik ska en reporter ha ansvar för det som sker i norra Kalmar län samt den södra länsdelen av Östergötland.

Kommer det kunna bli en seriös satsning?

– Vi får vara ödmjuka och konstatera att vi inte kan punktmarkera Vimmerby eller Västervik som era tidningar gör. Rapporteringen får självklart styras lite, men vi kommer kunna skicka en reporter från Kalmar eller Växjö om det är någon större nyhetshändelse eller inspelning som ska göras. Det får framtiden utvisa. Men jag ser inte att vi kan punktmarkera kommunerna, men vi ska fånga upp de stora frågorna. 

Det här är ett område som är ganska väl bevakat i dag. Hur ser du på konkurrensen?

– När vi etablerar oss där tänker jag att intresset för journalistik i stort ökar. Det är förhoppningen. Vi konkurrerar om samma nyheter, men jag ser er som kollegor. Jag ser det som att vi har ett gemensamt uppdrag att göra lokal journalistik för invånarna och komplettera varandra. 

Även om reportern kommer vara stationerad i Västervik är bevakningen av exempelvis Hultsfred och Vimmerby lika viktig, menar Tomas Lundström. 

– Reportern kommer jobba över hela den norra länsdelen i Kalmar och den södra länsdelen i Östergötland. Det blir en gränslandsreporter kan man säga. 

Första halvåret 2022

Efter att SVT kablade ut nyheten på torsdagsförmiddagen har reaktionerna varit positiva, säger Tomas Lundström.

– Kommunen blev väldigt glada och tittare har mejlat och visat uppskattning för att vi satsar vidare. Vi har daglig kontakt med tittare i de norra länsdelarna. 

Exakt när lokalredaktionen kan öppna under nästa år är ännu osäkert.

– Vi börjar nu och söker en reporter med god lokalkännedom. Sedan ska vi hitta våra lokaler och det är mycket logistiska frågor det hänger på. Förhoppningen är att det blir första halvåret 2022.

Förutom Västervik kommer SVT etablera sig i Dorotea, Märsta och Åmål under nästa år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: