Annons:

Sök

Annons:

En våg av bluff-sms väller in inför julen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Ny våg av bluff-sms – företagaren fick fem på samma dag

Polisen varnar för en ny våg av bluff-sms. Det är julafton för bedragarna just nu och företagaren Annika Stagård i Hultsfred har fått fem meddelanden – bara under söndagen.
– Jag vill inte att folk ska bli lurade, säger hon.

Annons:

Efter Black Friday och inför julen ökar mängden bluff-sms kraftigt. Det är rena rama julafton för bedragarna just, enligt polisen. Sms:en kommer i flera olika skepnader, men det gemensamma är att samtliga har en uppmaning om att klicka på en länk.

– Det för ingen ny företeelse men det är extra mycket samtal om detta just nu. Jag har ingen statistik på hur många fler det är men vi talar om det här på många möten, säger Jan Olsson, kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum, till Aftonbladet.

Paketleveranser är det vanligaste bedrägeritillvägagångssättet. 

– Det här med paketleveranser är bland det vanligaste. Ibland ser det otroligt trovärdigt ut. De skriver att leveransen är belagd med en fraktavgift på kanske 29 kronor. Inte så mycket pengar, men då kommer de åt dina bankuppgifter. När man väl har angett kortkod och cvc-kod då är det i förövarnas händer. 

"Väldigt fult"

Annika Stagård är företagare i Hultsfred och bara under söndagen har hon hittills fått fem bluffmeddelanden.

– Det är ett väldigt fult sätt att lura människor på. Jag antar att de passar på nu i juletider då många beställer sina julklappar. Jag vill bara inte att folk ska bli lurade och klicka på dessa länkar. Därför vill jag varna andra, säger hon.

Polisen är tydlig med att man aldrig ska lämna ut bank- eller personuppgifter när man får sms med sådana uppmaningar.

– Skickar någon, oavsett vem, ett sms och säger att du ska ge ut inloggningsuppgifter, bankdosekoder eller liknande då ska du inte göra det, säger Jan Olsson.

Blir man drabbad av ett bedrägeri ska man omedelbart kontakta banken och polisanmäla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: