Annons:

Sök

Annons:

  • Eon om det tuffa arbetet ute i skogen –

    På tisdagseftermiddagen var fortfarande 189 av Eons kunder i Vimmerby kommun och 120 i Hultsfreds kommun utan ström. Bilden är från Storebrotrakterna. Foto: Eon

  • Eon om det tuffa arbetet ute i skogen –

    Foto: Eon

Eon om det tuffa arbetet ute i skogen – "Vågar inte säga något om prognosen"

Ett 45-tal montörer och lika många planerare, maskinförare, skogshuggare och andra jobbar intensivt med att få bort den stormfällda skogen över elledningarna.
– Jag vågar inte säga att alla våra kunder får strömmen tillbaka under det här dygnet, utan det kan dröja in på morgondagen, säger regionchef Björn Persson.

Annons:

Vid en pressträff på tisdagseftermiddagen var fortfarande 189 av Eons kunder i Vimmerby kommun och 120 i Hultsfreds kommun utan ström.

– De är väldigt spridda geografiskt i de båda kommunerna, vilket gör att det är flera olika avbrott som vi har att arbeta med, säger Björn Persson. Alla de felen är nu bemannade och vi jobbar successivt med att få fler och fler kunder inkopplade.

Michael Arvidsson, tillförordnad VD på Vimmerby Energi, kan dock glädjande meddela att ingen av deras kunder i centrala Vimmerby längre är påverkade.

20 000 strömlösa

I Eons elnät var så många som drygt 20 000 kunder utan ström samtidigt, natten mellan söndagen och måndagen. Det sedan stormvindar på 25 sekundmeter dragit fram på sina håll.

Nedbrutet på region Östra Småland, där Vimmerby och Hultsfred ingår, blev 8 000 kunder strömlösa.

– Det var 50 linjer som drabbades. Mycket hann åtgärdas under måndagen, men fortfarande återstår ungefär 500 strömlösa kunder, fördelade på 25 olika linjer, redovisar Björn Persson och fortsätter:

– I regionen har vi ett 90-tal verifierade avbrott på lågspänningsnätet, som vi inte har prioriterat än så länge, utan vi har gått på mellanspänningsnätet där vi har flera kunder på varje fel. De som kommer sist blir de enstaka fallen, där de bebodda fastigheterna kommer i första hand, och fastigheter där folk inte är dagligen kommer sist. Så ser vår strategi ut.

Hur ser prognosen ut framöver?

– Det är svårt att säga, flera av de här felen är komplicerade och det ligger mycket träd på ledningarna. Mycket är sönderslaget, vilket betyder att det tar längre tid att laga respektive fel. Men vi arbetar oförtrutet och vår huvudentreprenör Vattenfall service är ute i fält med montörer och utför de här jobben.

På tisdagseftermiddagen jobbade ett 45-tal montörer och lika många planerare, maskinförare, skogshuggare och andra intensivt med att få bort den stormfällda skogen över elledningarna.

– Vi hoppas också, om så behövs, få in ytterligare resurser från grannliggande regioner där man nu börjar bli färdiga, säger Björn Persson.

Blåste från ovanligare håll

Förödelsen av den här stormen, som fått namnet Tony, är enligt Björn Persson inte alls jämförbar med stormen Gudrun. 

Dels för att Eon sedan dess grävt ner 2 000 mil ledning i marken, men också ersatt med isolerade luftledningar. Det handlar om en investering på runt 40 miljarder kronor.

Då drabbades enskilda områden där förödelsen var total, som om lokala tromber dragit fram. Nu har vindbyarna svept över större områden. Där storskog ramlat på ledningar.

– Den här gången kom vindarna nordväst ifrån, det är en lite annorlunda stormriktning mot det normala, som brukar vara sydväst. En förklaring, i stor utsträckning till att träd ramlat på ledningarna, är att rotsystemen är utvecklade åt det hållet som det blåser ifrån allra mest. Nu var träden inte riktigt lika rustade med sitt stödsystem av rötter för att stå pall, säger Björn Persson.

– Llite amatörmässig, men ändå en liten förklaring till att det blivit så mycket trädpåfall som det blivit, avslutar han.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: