Annons:

Sök

Annons:

Från och med höstterminen ska eleverna i förskoleklass till sexan bussas till Målilla skola två dagar i veckan, då eleverna bara är 16 till antalet. Foto: Ossian Mathiasson

Eleverna i Järnforsen ska bussas till Målilla skola två dagar i veckan – här är förklaringen

Förskoleklass till sexan på Järnforsens skola ska från och med höstterminen gå två av fem dagar i Målilla skola.
– Vi blir 16 elever fördelade på sju klasser från och med augusti, så det finns delar i läroplanen som vi helt krasst har svårt att uppfylla med så få elever i respektive klass, säger rektor Lotta Söderling.

Annons:

Eleverna åker redan i dag till Målilla skola för att ha slöjd och till Albäcksskolan för språkval och hemkunskap.

Men, från och med nästa läsår ska skolans elever, från förskoleklass till sexan, bussas till Målilla två dagar i veckan för att ha sin undervisning där.

– De kommer ingå i sin åldersklass två dagar i veckan för att få mer utbyte av andra, förklarar Lotta Söderling. Från och med augusti blir det bara 16 elever på Järnforsens skola, om ingen flyttar in eller ut, och bara två-tre är flickor. De behöver helt enkelt mer sociala kontakter.

Svårt att uppnå kraven

Utöver det finns det vissa delar i läroplanen, berättar Lotta Söderling, som helt krasst är svåra eller nästan omöjliga att uppnå på så få elever.

– Det är inte lätt att uppfylla läroplanen med kanske två elever i en klass, då kan man inte göra allt, i synnerhet inte med kvalité. Ta idrotten som ett exempel. Och skulle vi slå ihop alla 16 eleverna på idrotten blir det stor åldersskillnad. Det är inte heller bra.

”För elevernas bästa”

Eleverna kommer bussas de två dagar som trean till sexan ändå åker till Målilla för att ha slöjd.

– Så det blir inga extra kostnader, bussen går ändå fram och tillbaka, tillägger Lotta Söderling. Utan det här gör vi bara för elevernas skull, för elevernas bästa.

Hur har reaktionerna blivit så här långt?

– Från början var det lugnt från alla håll. Men med tiden har det blossat upp en oro. Jag har blivit anklagad för att det skulle röra sig om en smygnedläggning, men jag är inte anställd för att avveckla en skola, utan jag är anställd för att ge barnen de bästa pedagogiska möjligheterna, att se till att de får sin allra bästa skolgång med högre kvalité.

– Så jag tror det handlar om att man är rädd för att Järnforsens skola ska stänga. Men man måste se verkligheten, vi måste jobba utifrån det vi har. Vi har bara 16 elever från och med augusti.

Kan du förstå deras oro?

– De har egentligen alltid varit oroliga i Järnforsen för en skolnedläggning och det var det första jag fick höra, att man tror att folk inom kommunen säger till folk som flyttar till Järnforsen att de ska låta sina barn börja på en annan skola. Det har aldrig förekommit vad jag vet, utan jag har tvärt om blivit väldigt glad för alla barn som kommit till Järnforsen.

Hur kommer det gå till rent praktiskt?

– Bussen kommer gå runt halv åtta på morgonen till Målilla. En pedagog följer med på bussen och så går eleverna in i sina respektive klasser. 

Redan smygstartat

Lotta Söderling berättar också att man redan smygstartat samarbetet genom att delta i en friluftsdag ”Hesjön runt”

– De var så glada barnen, en kille kom och sa att han redan fått sex nya kompisar. Det är så roligt att se dem och deras glädje, säger hon.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: