Annons:

Sök

Annons:

Synen på cannabis i trafiken har undersökts för första gången – så ser det ut

80% av svenskarna tror att man blir en sämre förare av narkotika. Foto: MostPhotos

Synen på cannabis i trafiken har undersökts för första gången – så ser det ut

För första gången har det gjorts en undersökning angående svenskarnas attityder kring cannabis och trafik. De flesta anser att alkohol och bilkörning inte hör ihop, men man var orolig över att det inte skulle vara samma syn på cannabis och trafik. 

Annons:

En ny undersökning från MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) visar på att en majoritet av unga svenskar tror man blir en sämre bilförare om man röker cannabis. 

"Det är bra att vi nu genom undersökningen har fått ett mått på unga förares syn på cannabis och trafik i Sverige, säger Lars Olov Sjöström, trafiksäkerhetschef på MHF

De två vanligaste narkotikapreparaten som används vid drograttfylleri är cannabis och amfetamin. I fjol var det 47 personer som miste livet i alkohol- och drogrelaterade trafikolyckor i Sverige. 

80 procent tror man blir sämre förare

Det innebär att användning av cannabis i trafiken kan vara livsfarligt. Det fanns däremot en teori innan undersökningen utfördes, man trodde att synen på cannabis och trafik inte skulle vara tagen på lika stort allvar som alkohol och körning. Det fanns då en tro om att man underskattar de risker som kommer med cannabis i trafiken. 

MHF och MA Rusfri Trafik har genomfört undersökningen i projektet ”Trender cannabis och trafik – en skandinavisk attitydundersökning”. I undersökningen frågades svenskar i åldrarna 16–35 år vad deras syn på narkotika i trafiken var. 80 procent av de tillfrågade sa att de trodde att narkotikan gjorde en till en sämre förare. 

Annorlunda attityd vid legalisering

Det är positivt att unga svenskar fortfarande ser risken med att använda narkotika i samband med bilkörning. I länder där cannabis har legaliserats, exempelvis Kanada, kan man se att ungas attityd mot användning i trafiken ser annorlunda ut jämfört med innan det legaliserades. 

De unga tror att det är mindre allvarligt att köra efter intag av narkotika eftersom det har legaliserats av staten. Då väljer fler att använda det i trafiken, vilket i sin tur leder till fler trafikolyckor.

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: