Annons:

Sök

Annons:

  • Bibliotek på hjul uppskattad service:

    Anna-Karin Ålund från Mörlunda besökte bokbussen när den stannade till vid ICA för att låna böcker ev Siv Nilsson och Torgny Carlsson, som fortsättningsvis ska turas om att köra bokbussen till Hultsfreds kommun. Foto: Lotta Madestam

  • Bibliotek på hjul uppskattad service:

    Helen Viderholm är en flitig låntagare sedan hon fått mer tid att läsa som pensionär. Foto: Lotta Madestam

Bibliotek på hjul uppskattad service: "Lånar flitigt"

Ett bibliotek på hjul är en uppskattad service på de orter som saknar permanent bibliotek. Tio gånger om året finns chansen att låna böcker på egna hemorten.
– Det är en jättebra service, säger Helen Vierholm från Mörlunda, som blivit en flitig bokläsare.

Annons:

För att underlätta för invånarna att låna böcker köper Hultsfreds kommun tjänsten av Nybros bokbuss som byttes till en större och invigdes juni 2021. Så numera är den 12 meter lång och 2,5 meter bred, plus en del som skjuts ut sedan den parkerats för att få en större och rymligare yta.

Det har visat sig vara en uppskattad service på landsbygden.

– I Silverdalen vore det kul om fler besökte oss, annars är uppslutningen bra. I synnerhet i Mörlunda känns det verkligen som folk hittat oss och likaså i Målilla där det även brukar komma förskolegrupper, säger Siv Nilsson, biblioteksassistent.

Utgår från Nybro

Personligen har hon 20 års erfarenhet av jobbet och sedan en tid tillbaka har hon lärt upp kollegan Torgny Carlsson, så de fortsättningsvis kan dela på uppdraget att ratta bokbussen till Hultsfreds kommun för att serva invånarna här. Vilket bokbussen gjort sedan 2018.

– Bokbussen utgår från Nybro, så vi är mest där, plus en timme i veckan i Emmaboda. Vi har haft ett avtal med Mönsterås kommun i 40 år, men när de hoppade av fanns det utrymme för Hultsfreds kommun att köpa vår tjänst, säger Siv Nilsson och tillägger att bokbussen har ett brett utbud av böcker, talböcker, ljudböcker och tidskrifter, rent av de senaste numren.

Stannar på sex orter

Tio gånger om året, fem på hösten och fem på våren, stannar man till i Vena, Silverdalen, Målilla, Järnforsen, Rosenfors och Mörlunda. Måndagens besök var sista för året.

Helen Viderholm från Mörlunda har blivit en flitig låntagare.

– Det är en jättebra service. Det är ju mycket smidigare än att åka till Hultsfred och utbudet är bra. Saknar man något är det bara att säga till, säger Helen Viderholm som går hem med en kasse böcker.

Bidrar den här servicen till att du läser mer?

– Förr läste jag mest på sommaren och semestern, men nu när jag är pensionär har jag mer tid att läsa. Så under hösten har jag besökt bokbussen varje gång den kommer.

Fakta

Här stannar bokbussen i tur och ordning:

Målilla, Skeppet

Rosenfors, Medborgarhuset

Järnforsen, Torget

Vena, Macken

Silverdalen, Sparbanken

Mörlunda, Ica

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: