Annons:

Sök

Annons:

BRUKARE ÖPPNADE INTE DÖRREN – HITTADES DÖD DAGEN EFTER

En brukare öppnade inte dörren. Dagen efter hittades hen död. Foto: MostPhotos

BRUKARE ÖPPNADE INTE DÖRREN – HITTADES DÖD DAGEN EFTER

Personal har anmält missförhållanden inom omsorgen till Hultsfreds kommun sedan en brukare hittats död i sin bostad först dagen efter. I anmälan tas också upp att tjänstgörande sjuksköterska i hemsjukvården inte informerats om att brukaren avlidit. Vilket är rutin.

Annons:

Enhetschefen har gjort en Lex Sarah-anmälan till socialförvaltningen i Hultsfreds kommun, sedan man konstaterat missförhållanden inom en av kommunens verksamheter, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Enligt tjänstgörande personal såg allt ut att vara i sin ordning på morgonen. Dock öppnade personen varken på kvällen eller efterföljande morgon. 

Hade ingen nyckel

I anmälan understryks att brukaren inte velat släppa ifrån sig en nyckel och att det inte var ovanligt att hen inte öppnade dörren ibland. 

Efter att personalen försökt få kontakt med brukaren vid två tillfällen tillkallar enhetschefen polis, som påträffade brukaren död i sitt hem.

Nattpatrullen informeras om händelsen, dock inte tjänstgörande hemsjukvårdare som åker till bostaden för ett planerat besök. Man har alltså inte meddelat sjuksköterskan enligt rutin.

Med facit i hand 

I rapporten skriver man också att det saknas dokumentation om att brukaren inte lämnat ut en nyckel och heller inte någon överenskommelse om hur personalen ska agera om avvikande situation uppstår och dörren ej öppnas. Personens gode man säger sig dock ha känt till att personalen saknade nyckel.

I åtgärdslistan skriver enhetschefen: ”för att omvårdnadspersonal ska kunna utföra en arbetsuppgift samt kunnat ingripa i tid om en brukares liv är i fara, och få rätt förutsättningar för det, borde man med facit i hand alltid kräva att hemtjänsten ska erhålla en nyckel till varje brukares bostad så långt det bara är möjligt. Viktigt med dokumentation om den enskilde motsätter sig det”.

Omvårdnadspersonal ska alltid, enligt rutin, också informera tjänstgörande sjuksköterska när en brukare avlidit.

”För att liknande situation ej ska upprepas krävs att de åtgärder som presenteras av ansvarig chef träder i kraft för att förhindra missförhållanden som uppstått i denna händelse”, avslutar enhetschefen sin rapport.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: