Annons:

Sök

Annons:

Kön växer sedan flera tandläkare slutat – även klinikchefen har fått nytt jobb

Kön till undersökning växer på Folktandvården i Hultsfred, både vad det gäller barn och vuxna. "Förklaringen är att vi tappat tre tandläkare på kort tid", säger klinikchef Rahan Pakravan, som också är aktuell för en ny tjänst. Foto: Lotta Madestam

Kön växer sedan flera tandläkare slutat – även klinikchefen har fått nytt jobb

Efter en lyckad rekryteringsvåg, som gjorde personalstyrkan komplett, lyckades man jobba bort kön på Folktandvården i Hultsfred. Nu köar på nytt många barn och vuxna för en undersökningstid.
– Det beror på att vi tappat tre tandläkare på kort tid, säger klinikchef Rahan Pakravan som också är aktuell för ny tjänst på annan ort i länet.

Annons:

Från att inte ha haft något barn alls i kö i augusti, är det nu runt 300 barn som egentligen borde få komma in på undersökning på Folktandvårdens klinik i Hultsfred.

– Det kan låta mycket med 300, säger Rahan Pakravan, men jämfört med övriga regionen och nationellt är det mer ett normaltillstånd.

I Hultsfred har man valt att ha en intervall på mellan ett och två år, sedan ska ett barn bli kallad på undersökning. Det klarar man inte riktigt som situationen är nu.

Halva kön på vuxensidan

Vad det gäller vuxna patienter så jobbar man mycket utifrån att vårdbehovet styr prioriteringsordningen, så får man in en vuxenpatient med stort vårdbehov försöker man alltid få in patienten på en undersökning så snart som möjligt. I nuläget är den vuxna kön omkring hälften så stor som barnkön.

– I och med att vi hade en så lyckad rekryteringsvåg i början av 2020 lyckades vi i princip nollställa alla köer efter pandemin. Då var vi sju tandläkare och kunde arbeta bort barnkön helt och det såg bra ut även på vuxensidan. Men nu har det börjat vända igen, säger Rahan Pakravan.

Vad är orsaken till det skulle du säga?

– Det har att göra med vår bemanningssituation. Det händer mycket i Hultsfred, på ett positivt sätt egentligen. Två tandläkare har gått vidare till annan tjänst i Västervik. En som chef för Folktandvården och en har börjat på specialisttandvården, medan den tredje flyttat hem till Stockholm igen.

"Var ett drömscenario"

Det betyder att man är fyra tandläkare i dagsläget och två tandhygienister.

– Jag tänker att fyra tandläkare på Folktandvården i Hultsfred ändå är väldigt bra med tanke på hur svårrekryterad kommunen är. Att vi var sju tandläkare tidigare var ju ett drömscenario, säger Rahan Pakravan.

Hur orolig är du för att kön ska växa sig lika lång som den varit tidigare?

– Det är klart att det finns en oro. På det personliga planet är det tråkigt också att känna att man inte riktigt räcker till, utan att det tar lång tid innan patienterna får en tid. Idagsläget får man ställa sig i kön jämfört med tidigare då vi hade mer tider att erbjuda och kunde oftast boka in undersökningar direkt, säger Rahan Pakravan, som understryker att det alltid går bra att höra av sig om man undrar något och akuta besök tas emot varje dag.

Ska påbörja nyrekrytering

Situationen gör att det framöver blir fullt fokus igen på nyrekrytering. Efter den lyckade rekryteringen av tre tandläkare 2020 vet han att det går.

– Situationen var betydligt värre 2017, när jag började här som chef. Då var det jag och en tandläkare till och vi hade en jättetung ryggsäck med patienter som hade undersökts och som vi skulle ta hand om, samtidigt som undersökningskön växte. 

– Nu är vi inte där, utan vi har haft det bra länge och har inte mycket patienter som går och väntar på behandling, utan det är just undersökningarna som dröjer och den kön kommer växa tills vi får in nya tandläkare och hygienister igen.

Aktuell på ny chefstjänst

Rahan Pakravan är också på väg att sluta som klinikchef.

– Under våren kommer jag byta tjänst och bli verksamhetschef på specialisttandvården i Västervik. På papperet börjar jag den 1 mars, men blir kvar här i en övergångsperiod – tills min ersättare är på plats.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: