Annons:

Sök

Annons:

TVÅ STORA INDUSTRIER LIGGER HELT NERE – HÄR ÄR EONS PROGNOS

Olyckan har gjort att både Ljunghäll och Bokloks produktion stått helt stilla i flera timmar. Foto: Räddningstjänsten/Simon Henriksson

TVÅ STORA INDUSTRIER LIGGER HELT NERE – HÄR ÄR EONS PROGNOS

Två stora industrier ligger helt nere i norra kommundelen. Det rör sig om både Ljunghäll och Boklok efter det omfattande strömavbrottet.
– Det är märkligt att en personbil kan orsaka den skadan, säger Bokloks fabrikschef Robert Gurbin.
Eons förhoppning är att strömmen ska vara åter under kvällen. 

Annons:

Det var vid lunchtid på tisdagen som en personbil körde i diket på riksvägen och körde ned en elstolpe. Olyckan har fått nästan ofattbara konsekvenser.

Knappt 1 600 av Eons kunder är utan ström och både Ljunghäll och Boklok har haft produktionsstopp sedan händelsen. 

– Det är väldigt märkligt att en stolpe kan orsaka att två stora fabriker stannar helt. Vi har ingen produktion igång och har inte haft på flera timmar. Vi är ju helt beroende av ström och kan inte ens städa, säger Robert Gurbin, fabrikschef på Boklok. 

Personalen från fabriken i Gullringen fick gå hem tidigare på tisdagen på grund av strömavbrottet. 

– Jag har bett min underhållschef att fråga Eon hur en stolpe kan slå ut så mycket. Att en personbil kan orsaka den här skadan gör att man undrar vilken redundans som egentligen finns i vårt elnät. 

Inte optimal placering

Björn Persson är regionchef på Eon och beklagar det som har inträffat.

– Det är 40-kilovoltsledningen som går från Vimmerby till Gullringen, via Södra Vi, som är ur funktion. Bilen körde av vägen och rammade den här elstolpen, som knäcktes. Det har lett till att bland annat Ljunghäll i Södra Vi står helt stilla just nu och inte kan producera, säger Björn Persson. 

Fabrikschefen på Boklok är kritisk till en knäckt elstolpe kan göra att två stora industrier helt stannar?

– Med facit i hand var det kanske inte optimalt att placera den här stolpen så nära en väg. Men den här ledningen byggdes för åtskilliga år sedan, det är decennier tillbaka i tiden, och kommer också att raseras om ungefär ett år. När vi byggt den nya 130-kilovoltsledningen så ökas inte bara kapaciteten i området, utan det blir också strömförsörjning från två håll. Det här visar vilken nytta som en ny ledning kommer ge och vilken ökad driftsäkerhet det innebär. Nu är det en återvändsgränd i både Södra Vi och Gullringen, men när den nya ledningen är på plats kommer det bli redundans. Men att det inte kommer drabba längre fram hjälper inte i dag. 

Björn Persson har kontakt med ledningen för företagen och har också informerat kommunledningen. 

– Reparationsarbetet pågår för fullt. Vi behöver byta stolpe och ska transportera dit en ny. Därefter ska den resas. Jag har ingen uppgift nu på om linorna är skadade. 

Prognosen satt till midnatt

På sin hemsida har Eon satt en prognos till midnatt.

– Vi har en förhoppning att kunna strömsätta under kvällen, men det beror helt och hållet på hur arbetet går. Det är inte okomplicerat, men det är något vi har gjort förr. 

Så det kan bli tidigare än midnatt?

– Jag vågar inte säga något klockslag, men inte allt för sent in på kvällen är vår förhoppning. Jag har full förståelse för alla drabbade kunder och inte minst stora industrier, där produktionen står helt stilla. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: