Det sa hyresgästen Inga-Maj Nilsson sedan hon och grannarna i trygghetsboendet bjudits in att se hur en räddningsinsats går till om olyckan är framme.
Det må ha varit en övning, men det blev fullt realistiskt och framkallade en hel del känslor hos hyresgästerna medan de följde brandmännens arbete, som initialt blev livräddning genom rökdykning.
”Oerhört värdefullt”
I bottenplanet finns hemtjänstens gemensamhetslägenhet, den blev för kvällen fiktiva Ingrid Brandborgs bostad.
– Det är oerhört värdefullt för oss att få öva så nära och i ett ”verkligt” hus där det bor andra personer också, alltså det går inte komma närmare en lägenhetsbrand än vad dessa övningar ger, säger Ulf Bowein, kvällens övningsledare.
Satsade på ökad trygghet
För två år sedan satsade socialförvaltningen på att utöka tryggheten för äldre som bor i ordinärt boende genom att koppla trygghetslarmen till rökdetektorer.
Det var ett sådant larm hemtjänsten och räddningstjänsten fick i den verklighetstrogna insatsövningen på måndagskvällen. Den tredje och sista för styrkor från Hultsfred och Silverdalen.
– Först på plats är en hemtjänstpatrull som går in och möts av en helt rökfylld lägenhet, de agerar som de utbildats och tränats i att försöka begränsa branden genom att från säker plats i trapphuset tömma en handbrandsläckare som de har i sin bil, berättar Ulf Bowein om scenariot.
”Hemskt att tänka på”
Straxt efter anslöt räddningstjänsten som fick tydlig och bra information om hur lägenheten ser ut och var Ingrid normalt brukar vara i lägenheten vid denna tid.
– Det är hemskt att tänka på hur man skulle må om det var en anhörig där inne, säger Inga-Maj Nilsson, medan rökdykarna letade igenom lägenheten som rökfyllts med diskotekrök. Allt medan brandvarnaren tjöt i trapphuset.
Inte hänt tidigare
Brandövningen möjliggjordes genom samarbete med hemtjänsten och fastighetsägaren Hultsfreds Bostäder.
– Det har inte hänt tidigare att vi gjort övningar i skarpa bostäder, tidigare har vi varit i rivningsobjekt eller verksamhetslokaler. Att vi dessutom haft med oss pensionärerna som bor i det här trygghetsboendet gjorde det extra bra, sa Ulf Bowein.
Övningen bevittnades också av Joachim Åberg, verksamhetschef för vård och omsorg.
– Jag är imponerad. Man förstår nog inte innan man ser det, vad det faktiskt handlar om och hur fort det går, det är obehagligt, sa han.
Agera rätt
Ett annat syfte var att öka de boendes brandkunskap och öka möjligheten för dem att agera rätt vid ett brandtillbud.
– Det är helt fantastiskt, en förmån att få den kunskapen. Det känns tryggt att ha sådan information eftersom jag bor själv också, sa Inga-Maj Nilsson.
Även grannen Rose-Marie Rydstrand var tacksam över möjligheten.
– Det känns bra att veta hur vi ska agera om det händer något. Nu bor jag på nedre botten, det känns också tryggt, sa hon.