Annons:

Sök

Annons:

Chefen om kritiken –

Kommunen stoppade arbetet på Bastugatan den 1 februari sedan asbestsaneringen inte gått rätt till enligt rivningsplan. Folk med insyn i branschen tycker agerandet skedde väl sent. Foto: Privat

Chefen om kritiken – "Skulle väl ha agerat hårdare tidigare"

Kommunen fick tidigt tips om att rivningsarbetet på Bastugatan inte gick rätt till. Det avfärdades med att projektet varit ifrågasatt och överklagats.
– Med facit i hand skulle vi väl ha agerat hårdare tidigare.

Annons:

Det säger fastighetschef Mikael Pettersson som en kommentar till att arbetet med att riva Bastugatan 6-28 inte ska ha gått rätt till.

Kommunen kontaktades redan den 22 december av Arbetsmiljöverket, efter ett tips om att det pågick rivning av asbesthaltigt material på adressen Bastugatan 22.

Bilder visade motsatsen

Projektledaren förklarade det hela med att projektet varit ifrågasatt av både aktörer och allmänheten, och att beslutet även överklagats och rönt ett stort medialt intresse.

Medan Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB, som lämnat det lägsta anbudet på 2,9 miljoner kronor, försäkrade att de ännu inte rivit något material som innehållit asbest.

Trots att bilder som Dagens Hultsfred publicerat den 21 december visade att halva Väduren 4 redan var rivet stannade tipset vid en telefoninspektion och ärendet avslutades, visar Arbetsmiljöverkets handlingar.

Kan du tycka idag att ni borde tagit tipset på mer allvar?

– Jag tycker inte att vi negligerade det, utan det var vi själva som slog larm och var delaktiga i att Arbetsmiljöverket kom dit och gjorde en undersökning i januari. Miljö- och bygg hade också insyn genom att de var med på många av våra möten på plats och vi hade också en extern person som ledde kontrollarbetena på plats, så det har varit många inblandade och det var vi själva som avbröt arbetet till slut när det inte kunde bli fler rättelser, säger Mikael Pettersson.

Så du tycker att ni handlade så fort ni kunde?

– Vi handlade och tog in extern hjälp bland annat via Arbetsmiljöverket, men med facit i hand skulle vi väl ha agerat hårdare tidigare. Man vill in i det längsta ha ett bra samarbete med rivningsentreprenören, men i det här fallet var det nog lönlöst genom att de försökte lura oss hela tiden. Bland annat genom att byta personal, då ska det fram nya intyg på att de har tillstånd. Så visar det sig efter ett tag att inte de har tillstånd heller och då kommer det fram nya personer igen som ska riva…

Problem i fler kommuner

Parallellt med rivningsarbetet i Virserum är Karl Mårtenssons Entreprenad & Rivning AB aktuell med anmälningar till Arbetsmiljöverket, efter ett arbete i Bräcke kommun där man hann riva stora delar av en skola innan kommun hann sätta stopp.

– Där lade de ner hela skolan i en hög, ingen sortering och nu får Bräcke kommun sätta till ett annat företag som får göra klart eftersom entreprenören gått i konkurs, säger Mikael Pettersson.

 

Här kan du också läsa om hur bostadsbolaget känner sig lurat av entreprenören. 

Här kan du också läsa kritiken mot att bristerna borde upptäckts tidigare.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: