Annons:

Sök

Annons:

Johanna är en av journalisterna:

Johanna Jönsson är en av journalisterna som har skrivit under. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Johanna är en av journalisterna: "Ingen surprise över huvud taget"

Över 4 000 journalister har skrivit under uppropet mot sexism, trakasserier och övergrepp inom mediabranschen. En av dem är Johanna O Jönsson, tidigare på P4 Kalmar och Östra Småland.
– Det som hänt mig som journalist är inget mot det som hänt mig som privatperson på krogen eller i skolan, säger hon.

Annons:

Flera av de över 4 000 journalister som skrivit under uppropet "#deadline" är verksamma i regionen. Johanna O Jönsson jobbar numera på SVT i Malmö, men har tidigare jobbat på bland annat P4 Kalmar och Östra Småland. Under sin tid på P4 Kalmar startade hon kampanjen "#slutatafsa".

Hon skrev under uppropet som publicerades på flera redaktioner i tisdags kväll. 

– Dels gjorde jag det som ett stöd till alla kvinnor som har blivit utsatta och dels för att jag själv inte har varit fredad. Jag vill inte gå in på vad som har hänt, men jag kan säga att det handlar om både på redaktioner och ute på fältet, framför allt ute på fältet. En ung tjej som ställer frågor till äldre män i olika positioner är inte alltid så uppskattande, berättar hon. 

Handlar det om förminskanden eller sexuella anspelningar?

– Både och. Det kan vara allt från att bli indragen till en tajt kram när man ska skaka hand till förminskningar i form av ord, sådant som mina manliga kollegor aldrig råkat ut för. 

"Finns en enorm kraft"

Hon har diskuterat det med sina kollegor. 

– Det finns en enorm kraft i detta upprop och det är att ingen är ensam om det. Jag ska också säga att det som har hänt mig som journalist är inget mot det som hänt mig som privatperson på krogen eller i skolan. 

Både mediabranschen och kulturvärlden anses ofta vara progressiv. Men de senaste veckorna har visat att det här är extremt utbrett. 

– Jag tror inte det är slut på långa vägar än. För första gången ser vi en enorm kraft att ta tag i. Jag hoppas att det kommer pratas om det, att blir en förändring på arbetsplatser, att det blir en trygghet i att berätta och att den här "jargongen" chefer ibland pratar om inte ska få finnas. Både kultur- och mediavärlden innehåller många otrygga, oskyddade anställningar och det gör att man är ganska utsatt.

Är du förvånad över mängden vittnesmål?

– Absolut inte. Herregud, det är ingen surprise över huvud taget.

"Största chansen vi har"

Metoo-kampanjen som nu sköljer över Sveriges olika branscher kan bli den största feministiska revolutionen på länge, tror Johanna O Jönsson. 

– Jag har lyssnat på genusforskaren Yvonne Hirdman och hon menar att det här kommer skrivas in i historieböckrna och kanske bli det största sedan kvinnor fick rösträtt. Det här är den största chansen vi har, inte ens makthavare kommer undan. De kan inte rycka på axlarna. 

När tror du vi kan se en förändring?

– Jag tror att vi redan sett det. Att det uppstår samtal på arbetsplatser bland kollegor, allt det gör att det blir lättare att prata om det och den förändringen är jätteviktig. På politisk nivå kommer det nog dröja, det är en långsam process.

"Problemet är strukturerna"

Johanna O Jönsson tror inte att många i hennes ålder är förvånande. 

– Men äldre människor har skyglapparna på ibland, de tror att det här inte finns eller säger att det alltid har varit så. De tänker inte på att det stora problemet är de strukturer som det bygger på.

En av de andra journalisterna i regionen som skrivit under uppropet är Martina Lingefjord. Förra året publicerade vi en krönika av henne och den kan ni läsa här.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: