Annons:

Sök

Annons:

Efter hotet om rejält vite – Boverket har gjort fel: ”Mycket märkligt”

Boverket har missat i hanteringen när det gäller de 20 byggnaderna som skulle energideklareras i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Efter hotet om rejält vite – Boverket har gjort fel: ”Mycket märkligt”

Hultsfreds kommun hotades med vite på nästan en halv miljon av Boverket.
De slipper det då Boverket har gjort fel i hanteringen.
– Det är naturligtvis mycket märkligt och olyckligt, säger Helena Grybäck Svensson, förbundschef på Östra Smålands kommunalteknikförbund.

Annons:

I går kom chockbeskedet för Hultsfreds kommun där Boverket har förlagt dem vid vite på 450 000 kronor för utebliven energideklaration för 20 fastigheter. 

De var tvungna att utse en oberoende expert som gör en besiktning, upprättar en energideklaration och för över denna elektroniskt till Boverket inom 265 dagar.

Men det behöver de inte göra.

Boverket har gjort en rejäl miss då de 20 byggnaderna inte ska deklareras enligt Boverkets kriterier och regler. 

– Först blev man ju fundersam över vad som har gått fel, man höjde verkligen på ögonbrynen och blev förvånad över deras hantering, säger Helena Grybäck Svensson, förbundschef på ÖSK.

Avfärdade 17 byggnader direkt

Faktum är att ingen av byggnaderna som finns på listan ska redovisas och energideklareras till Boverket. De uppmanades att fixa det i mars förra året och man tog då en kontakt med Boverket och redde ut det.

Mikael Pettersson, ÖSK:s fastighetschef, förklarar vad som har hänt:

– När jag fick listan på de 20 byggnaderna i mars kunde jag avfärda 17 av dem med en gång. De faller inte inom deras kriterier. De resterande tre byggnaderna ville jag att Boverket skulle förtydliga så jag frågade om jag kunde få en karta. Jag ville veta vilka fastigheter de var ute efter och några veckor senare skickade de en karta på byggnader i Härjedalen, säger Mikael Pettersson.

Han lyckades sedan ta reda på vad det var för byggnader.

– Det var en klubbstuga i Silverdalen, en byggnad på Kristinebergs ridanläggning och sporthallen i Järnforsen och det är inte heller något. Jag skulle tro att han inte avslutade ärendet efter mitt svar så ärendet ligger säkert öppet, säger Pettersson.

"Märkligt och olyckligt"

Boverket har inte registrerat kommunens svar som kom i våras men nu har kommunen skickat i väg ett nytt svar.

– Vi trodde att vi hade rett ut det i våras men så var det inte. Första reaktionen när vi fick deras mejl var att man ville ta reda på vad som har hänt och nu har vi fått klart för oss att det har blivit fel i hanteringen någonstans, säger Helena Grybäck Svensson.

Hur ser ni på denna miss från Boverkets sida?

– Det är naturligtvis mycket märkligt och olyckligt. Vi räknar med att de noterar vårt mejl och avslutar ärendet, vi begärde en bekräftelse och har inte fått den än.

Mikael Pettersson lägger till:

– Det är klart att man blev lite orolig och undrade om man hade missat något. Vi brukar ha ganska bra koll så det blev lite svettigt när någon säger att det blir ett vite. Vi hade gärna önskat att Boverkets kommunikation varit bättre och att de hade hört av sig, säger Mikael Pettersson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: