Annons:

Sök

Annons:

  • Albäcksskolans totalförvandling har börjat: ”Allt blir nytt”

    Under onsdagen tömdes Albäcksskolan i Hultsfred på de gamla inventarierna som ska ersättas med nya i sommar. Rektorn Anna Källåker är säker på att det blir lyft för gymnasieskolan. Foto: Ossian Mathiasson

  • Albäcksskolans totalförvandling har börjat: ”Allt blir nytt”

    De gamla skåpen är nu ett minne blott på Albäcksskolan och till hösten ska de nya skåpen placeras på andra våningen.

  • Albäcksskolans totalförvandling har börjat: ”Allt blir nytt”

    Stolar och bänkar ska också bytas ut på Albäcksskolan under sommaren.

Albäcksskolans totalförvandling har börjat: ”Allt blir nytt”

Lärmiljön på Albäcksskolan i Hultsfred har sett likadan ut sedan skolan byggdes på 1970-talet.
Nu ska allt bytas ut mot nya inventarier under sommaren.
– Allt blir nytt, säger rektorn Anna Källåker.

Annons:

Eleverna på Albäcksskolan har knappt hunnit gå på sommarlov förrän deras skola har tömts på stolar, bänkar och skåp. 

Under onsdagen hjälptes lärare samt högstadie- och gymnasieelever åt att avlägsna de gamla inventarierna från skolan och bära ut dem på skolgården. Nu börjar arbetet med att ge högstadieskolan ett efterlängtat och välbehövligt ansiktslyft under sommaren.

– Det känns jättehärligt att slänga ut allt det gamla, vi har i princip tömt hela skolan. Stena recycling kommer hit och hämtar inventarierna som ska skrotas, säger Anna Källåker. 

Så mycket kostar uppfräschningen

Faktum är att det har funnits stora behov av att förändra lärmiljön på högstadieskolan som inte har hållit måttet de senaste åren. 

Skolmiljön har inte heller stämt överens med undervisningsarbetet eftersom det finns ett stort behov av att samverka, diskutera och arbeta med digitala verktyg. 

– Varje elev får en dator när de kommer till oss och vi har haft det digitala verktyget men saknat laddmöjligheter för elevernas datorer.

I mars beslutade barn- och utbildningsnämnden att investeringar på 3,1 miljoner läggs på en uppfräschning av skolan.

"Ganska otrygg miljö"

Samtliga klassrum får nya stolar och bänkar, likaså personalrummen och caféterian. I caféterian görs det fler förändringar när väggar rivas och möbleringen blir annorlunda. 

– Vi tar bort fler väggar så caféterian blir som en ö. På Albäcksskolan går det 400 elever och vi har haft 40 sittplatser i caféterian tidigare, nu blir det 100 platser. Det ska heta torget är tanken, säger Anna Källåker. 

Elevskåpens placering kommer också ändras för att frigöra yta för fler mötesplatser. 

– Alla skåp har varit utanför caféterian och det har varit en ganska otrygg miljö med många gömda utrymmen. I och med detta kommer vi placera skåpen vid klassrummen på andra våningen. Eleverna kommer ha sitt skåp i nära anslutning till hemklassrummen, det blir en trygghet, säger hon. 

Allt sker på en gång

Nu är det byggföretagen som kliver in och ska se till att förändringarna blir gjorda till skolstart i augusti. 

– De ska slå ut väggar och fräscha upp allt, sen kommer de nya möblerna vecka 32. Då ska de ställas ut och vara på plats till veckan därpå när lärarna kommer. Det är fullt ös.

Vad tror du att förändringarna kan betyda när det är klart?

– Det har varit viktigt för oss att det ska vara allt på en gång så att det inte blir något halvdant. Allt blir nytt och det tror jag ger bra effekt. I det långa loppet så tänker vi att det höjer resultaten, säger Källåker. 

– Jag vet ju själv hur det känns när man kommer in i en härlig miljö, då är det lättare att hitta motivationen. Det är inte så härligt att komma in i ett rum med orangea plaststolar och man sitter avskilt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: