Annons:

Sök

Annons:

Markägare negativ till planer på 250 meter höga vindkraftverk: ”Magkänslan är sådär”

Folke Pleijert tycker att det finns mycket som talar emot att bygga 15 vindkraftverk på uppemot 250 meter sydväst om Målilla. Foto: Linus Johansson

Markägare negativ till planer på 250 meter höga vindkraftverk: ”Magkänslan är sådär”

Dackevind AB vill uppföra 15 vindkraftverk på upp emot 250 meter sydväst om Målilla. En av många som tycker att det är en dålig idé är Folke Pleijert, markägare i Tveta.
– Magkänslan är sådär .Jag känner att det borde finnas bättre ställen att exploatera på, säger han.

Annons:

Under 2016 påbörjade Dackevind AB arbetet med att undersöka möjligheterna till att bygga vindkraftverk utanför Målilla. Företaget vill uppföra 15 stycken vindkraftverk med en höjd på upp till 250 meter. Det föreslagna projektområdet ligger sydväst om Målilla och omfattar cirka 18 kvadratkilometer och berör följande fastigheter: Gårdveda 1:3, Äshult 1:3, Äshult 1:5, Äshult 1:6, Kristineberg 2:7 och Lilla Aby 1:2. 

Förra veckan bjöd Dackevind AB in till ett samrådsmöte på Skeppet i Målilla för allmänheten, föreningar och intresseorganisationer. Där kunde besökarna ställa frågor till ansvariga samt framföra både positiv och negativ kritik.

Kan vara ansträngande

En som tog tillfället i akt att besöka samrådsmötet var Folke Pleijert, som äger mark i Tveta. Han är inte särskilt positiv till en eventuell bebyggelse och anger flera skäl till det.

– Dels är det ljudet. Det är omöjligt att säga exakt hur det kommer att låta med tanke på topologin. Infraljud är något som inte tas upp i prövningen. Det är väldigt låga frekvenser som ligger precis utanför vad som är hörbart, men som kan vara ansträngande för en människa i längden, säger Folke Pleijert.

En annan del som han nämner är ljuset på natthimmelen.

– Som jag har förstått det finns det inte ens så här höga verk i Europa så det är svårt att säga exakt hur det kommer att se ut. Man är ju van vid att ha en ganska ostörd natthimmel. Min mark ligger i randområdena, men jag kommer att se ljuset på avstånd när jag rör mig ute på åkrarna.

Hotar turismen

Folke Pleijert var en av ett knappt tiotal personer som vi pratade med på mötet som inte vill se att vindkraftverken byggs sydväst om Målilla.

– Magkänslan är sådär, säger Pleijert.

Du känner en oro?

– Ja, jag känner att det borde finnas bättre ställen att exploatera på. Samtidigt blir jag, som många andra, lite av en hycklare, då jag tycker att det är bra med vindkraftverk, men inte på min bakgård. Men jag tycker att det finns så mycket som talar emot att bygga dem just där.

Vad tänker du på?

– Det handlar om ett stort sammanhängande orört område och vi vet inte exakt hur en bebyggelse där skulle påverka. Storleken på 250 meter gör också att det finns en osäkerhet. Sen finns det de som sysslar med turism och jag tror att de känner en betydligt större oro för sitt levebröd än vad jag behöver göra.

Ser du något positivt med att bygga de här vindkraftverken?

– Det behövs mer energi. Pratar man nationalekonomiskt är det väl jättebra att det satsas och investeras.

Positiva besökare

På plats på samrådet fanns också en del positiva besökare

– Vi vill ju ha el och den måste förstås produceras och gärna så nära som möjligt. Jag ser inte det här som ett miljöproblem på samma sätt som jag gör med vattenkraften. Någonstans ska vindkraftverken vara och jag är positiv till att de byggs här, säger en man som vill vara anonym.

Även han ser vissa negativa effekter, men tycker inte att de påverkar tillräckligt mycket för att stoppa ett bygge.

– Det blir störande skuggbilder, det kan ryka med en och annan fågel och ljuset kan vara väldigt irriterande om du lever inom det området, men det ska det väl knappast vara någon som gör om jag förstått det hela rätt, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: