Annons:

Sök

Annons:

  • Moliljan förfaller – inget köp för kommunen: ”Prioriterar annat”

    Moliljan utanför Målilla står tomt och öde och Hultsfreds kommun har inga planer på att köpa den stora byggnaden som bland annat var flyktingboende för några år sedan. Foto: Ossian Mathiasson

  • Moliljan förfaller – inget köp för kommunen: ”Prioriterar annat”
  • Moliljan förfaller – inget köp för kommunen: ”Prioriterar annat”
  • Moliljan förfaller – inget köp för kommunen: ”Prioriterar annat”

Moliljan förfaller – inget köp för kommunen: ”Prioriterar annat”

Sedan några år tillbaka står Moliljan i Målilla tomt och öde. Kommunalrådet Lars Rosander utesluter att Hultsfreds kommun ska köpa den stora, övergivna byggnaden.
– Vi har inte för avsikt att gå in med något kommunalt engagemang, säger Lars Rosander.

Annons:

Den stora byggnaden, ofta kallad Slottet i skogen, var färdigbyggd 1915 och har under årens lopp använts till sanatorium, äldreboende, hotell och flyktingboende. 

Under den stora migrationsvågen användes Moliljan som asylboende och var ett av Sveriges största asylboenden. När trycket var som störst bodde 476 asylsökande på Moliljan i Målilla och det blev fyra år (2013 till 2017). Under förra våren såldes Moliljan och köparen lanserade konceptet att Moliljan skulle bli ett modernt behandlingshem för rehabilitering, hälsa och välmående som skulle öppna hösten 2018. 

"Förfaller successivt"

Ingenting hände och i november kom nyheten att den nya ägaren hade stora ekonomiska problem med skulder till Kronofogden, vilket har gjort att lokalerna är övergivna och förfaller i skogen strax utanför Målilla. 

– Det är en väldigt stor anläggning med ett historiskt arv. Att Moliljan står tomt så här är jättetråkigt och fastigheten förfaller successivt, säger Lars Rosander. 

Vet du vilken standard Moliljan håller just nu? 

– Jag kan inte säga något om skicket. Tidigare ägare lade ner väldigt mycket pengar på att renovera och bygga nytt för att det skulle bli fint. Det är klart att det blir mycket slitage när det bor folk på ett sådant ställe och det var en del händelser under tiden som det var flyktingboende, säger Lars Rosander. 

Kommunen avstår köp

Hultsfreds kommun har inga planer för att köpa Moliljan och Lars Rosander berättar att de kommunala pengarna ska läggas på annat.  

– Vi har våra egna fastigheter med förskola, skola och omsorg, det är vad vi ska satsa pengar på. Vi har ingen avsikt för att gå in med något kommunalt engagemang på Moliljan. Vi prioriterar andra områden. Det vore kul om det kan komma in en ny ägare som kanske har mer ekonomiska muskler för att göra något. De nuvarande ägarna har inte de bästa ekonomiska förutsättningarna.

Vad vill du ska hända på Moliljan?

– Att det kommer in en ny ägare med visioner. Det skulle kunna bli ett kurortshotell med spabad som lockar mycket turister till kommun. Då kan man göra något exklusivt i slottsliknande miljö. 

Dagens Hultsfred var i kontakt med den nya ägaren, Ulrika Lillhage, i går (läs tisdag kväll) och hon hade ingen möjlighet att svara på några frågor gällande Moliljan förrän i dag (läs onsdag). DH söker henne för en kommentar under dagen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: