Annons:

Sök

Annons:

Ekonomiprognosen visar klart plus – spår tio miljoner i överskott

Kommunalrådet Lars Rosander berättar att Hultsfreds kommun är på väg mot ett ekonomiskt överskott. Foto: Ossian Mathiasson

Ekonomiprognosen visar klart plus – spår tio miljoner i överskott

Hultsfreds kommun ser ut att få ett överskott på drygt tio miljoner i år. Det visar prognosen i delårsbokslutet per den sista augusti.
Det sker trots att socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden gör av med mer än budgeterat.
– Jag skulle vilja säga att det blir minst 10,2 miljoner, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Delårsrapporten till och med augusti 2019 för Hultsfreds kommun visar att resultatet uppgår till 41,1 miljoner kronor. Helårsprognosen för kommunens resultat är 10,2 miljoner kronor och det går att jämföra med det budgeterade resultatet på 2,4 miljoner kronor. 

– Det är 7,7 miljoner bättre än budgeten. Socialnämnden – och till viss del barn- och utbildningsnämnden – har ökade kostnader men sammantaget i verksamheterna är det mycket plussiffror. Jag skulle vilja säga att det blir minst 10,2 miljoner, vilket är försiktigt räknat. Det känns bra att kunna ge denna prognos, säger Lars Rosander.

I negativ synvinkel sticker verkligen socialnämnden ut med ett förväntat minusresultat på drygt tolv miljoner kronor. Även barn- och utbildningsnämnden visar röda siffror där prognosen säger att minusresultatet landar på 3,2 miljoner kronor.

– Socialnämnden har mycket ökade kostnader utifrån myndighetsbeslut, säger Lars Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) fortsätter: 

– De har oerhört svårt att budgetera för sådana saker. Man vet inte hur många sådana ärenden man får, säger Tomas Söreling. 

Billigare skolskjutsar

De största positiva prognosavvikelserna i förhållande till den beslutade budgeten är värdeförändring pensionsmedel och finansiella intäkter på 8,1 miljoner kronor. Övriga verksamheter, exklusive socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, ser ut att gå mot ett plusresultat på 7,6 miljoner kronor.

– Kommunstyrelsen ligger bra till förutom räddningstjänsten, som beräknas få ett minusresultat på en miljon kronor. ÖSK är på väg att få ett plus på 2,6 miljoner kronor, säger Åke Nilsson (KD), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Lars Rosander: 

– Skolskjutsarna har blivit billigare med 3,3 miljoner kronor. Det handlar inte om någon minskning utan det är ett nytt avtal som är upphandlat med Kalmar länstrafik, säger Rosander. 

Låneskulden är oförändrad gentemot förra året då man inte har tagit upp några nya lån. 

– Vi hade beräknat att byggnationen av den nya förskolan hade varit igång men vi har inte kommit dit än, säger Rosander.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: