Annons:

Sök

Annons:

Regionen får del av kömiljarden – så mycket pengar kan det bli

Region Kalmar län tillhör de regioner i landet som kommer att få del av den nya formen av kömiljard. Det visar den första mätningen av tillgängligheten som skedde i september.

Annons:

82 procent av patienterna i Kalmar län fick i september tid till operation eller behandling inom 90 dagar. Motsvarande siffra förra året var 79 procent. 

Förbättringen i det avseendet innebär att regionen får del av kömiljarden. 

Däremot har tillgängligheten till första besök försämrats på ett år. 2018 var det 85 procent. Nu ligger det på 79 procent. Försämringen innebär att regionen inte får del av kömiljarden i den kategorin.

Ändå ligger Region Kalmar län på sjunde plats när det gäller väntetid till första besök. När det gäller tillgängligheten till operation eller behandling ligger tillgängligheten här på tredje plats i Sverige.

Ökad tillgänglighet

Tillgängligheten för psykiatrin har ökat ordentligt på ett år. I september erbjöds 96 procent av patienterna ett första besök inom 90 dagar. En förbättring med fem procentenheter jämfört med samma tid förra året.

Kömiljarden består av två delar. Dels är det ett generellt stöd på 320 miljoner kronor som fördelas proportionellt efter befolkningstal i respektive region och dels en prestationsbaserad del som mäts och fördelas efter tillgängligheten i september, okotober och november.

De regioner som har förbättrat sin tillgänglighet får vara med och dela på 426 miljoner kronor. Hälften av dem för de som förbättrat tillgängligheten till operation eller behandling och hälften till de regioner som förbättrat tillgängligheten till första besök.

Sammanlagt kommer 1,6 miljarder att fördelas under 2019.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: