Annons:

Sök

Annons:

Därför vill bostadsbolaget chockhöja hyrorna: ”Ligger på en låg nivå

Hultsfreds Bostäder vill höja hyran med över fyra procent för att få pengar till underhåll. Foto: Ossian Mathiasson/Genrebild

Därför vill bostadsbolaget chockhöja hyrorna: ”Ligger på en låg nivå"

Hultsfreds Bostäder vill att hyrorna ska höjas med strax över fyra procent nästa år.
– Vi har ett ganska ålderstiget fastighetsbestånd och det kräver sitt underhåll för att hyresgästerna ska kunna ha bra lägenheter på sikt, säger Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds Bostäder.

Annons:

Inför de kommande förhandlingarna med hyresgästföreningen yrkar Hultsfreds Bostäder på att hyrorna ska höjas rejält. De motiverar det höga yrkandet med kostnadsökningar och stora underhållsbehov. Detta är dock ett första bud som det ska förhandlas om. 

Enligt Helena Grybäck Svensson, nytillträdd vd inom bostadsbolaget, är det en nödvändig åtgärd. 

– Vi tittar på vilka hyresintäkter vi har och gör en jämförelse med kostnaderna som vi förväntas få under det kommande året. Det är våra underhålls- och reparationskostnader som påverkar mest. Vi ser inte att vi kan göra sänkningar utan vi vill ligga kvar på samma nivå som vi har nu, säger Helena Grybäck Svensson och fortsätter:

– Vi har ett ganska ålderstiget fastighetsbestånd och det kräver sitt underhåll för att hyresgästerna ska kunna ha bra lägenheter på sikt. Vi ser att det finns ett stort behov. För att klara det på lång sikt så behövs det göra något. 

"Ligger på en låg nivå"

I kommentarsfältet till Dagens Hultsfreds artikel höjs många kritiska röster. Någon tycker att underhållet har varit det lägsta på många år och någon annan tycker inte att det är rimligt med dessa höjningar.

Hur ser du på kritiken från allmänheten?

– I varje hyreshöjning och kalkyl för hyrorna så finns det underhåll och reparationer med det men det ligger på en låg nivå, enligt min bedömning. Tittar man på snitthyrorna så ligger vi i botten. De flesta lägenheterna är byggda på 70-talet så de har många år på nacken och vi måste förbättra vatten- och avloppsledningarna. Det är ett omfattande jobb som behöver göras framöver, säger Grybäck Svensson. 

"Ett arbete som kommer pågå"

Till i år landade hyreshöjningen på 1,36 procent och nu kräver alltså Hultsfreds Bostäder 4,04 procent. 

– Det handlar om att jag inte tycker att vi ska dra ner på underhåll och reparationer till kommande år. Det är den siffran som man har fått pruta på genom åren. Lägger man in en rimlig siffra för underhåll så hamnar man här. Under de närmaste åren kommer vi kartlägga problematiken för att få ännu mer kunskap om hur det ser ut i varje fastighet. Det är ett arbete som kommer pågå ett tag. När vi har fått fram mer information om det så kommer vi ha mer rättvisande planer för underhåll som vi kan visa på. 

Hur har de inledande samtalen med Hyresrättsföreningen varit?

– Det har varit bra samtal. Båda två har som mål att ha nöjda hyresgäster och det blir en förhandling som påbörjas i slutet av november. 

"Jag har inga löften än"

Britt Nilsson, ordförande i Hyresrättsföreningen i Hultsfred, tycker att hyresgästerna har betalat för att bolaget ska kunna sköta sitt underhåll under de senaste åren. 

– Jag har inte så mycket mer att säga. Du har fått våra åsikter. Vi får fundera vidare, säger Britt Nilsson. 

Hur ser du på höjningsförslaget i övrigt?

– Det är mycket men vi får se. Jag vet ingenting mer än det de har lagt fram. Det är klart att det finns stora underhållsbehov i de gamla fastigheterna som de har men det kunde de ha tänkt på tidigare, säger Britt Nilsson.

Vad tycker du är en rimlig hyreshöjning?

– Det har vi inte pratat om än. 

Vad kommer ni göra framöver för att stötta hyresgästerna?

– Ja, det vet jag inte. Vi ska försöka förhandla hyran. Det är inte klart än. 

Vad har du för löfte till hyresgästerna inför förhandlingen?

– Jag har inga löften nu.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: