Annons:

Sök

Annons:

Kommunen uppmanas att avvakta – efter högt återbetalningskrav

Skolverket backar och ser över beslutet om återkrav från kommuner som fått statsbidrag för att utbilda yrkesförare. Foto: Linus Johansson

Kommunen uppmanas att avvakta – efter högt återbetalningskrav

Skolverket krävde tillbaka 540 000 kronor från Hultsfreds kommun som var en av flera kommuner som fått stadsbidrag för sin bussförarutbildning. Skolverket backar och ska se över sitt tidigare beslut.

Annons:

För några veckor sedan rapporterade Dagens Hultsfred om att Skolverket krävde tillbaka 15 miljoner efter upptäckta brister i 28 kommungrupper som anordnar yrkesförarutbildning med statsbidrag. 

Hultsfreds kommun har utbildat nio elever till bussförare och granskningen visade att eleverna inte hade fått rätt arbetsförlagt lärande, som är ett villkor för att få statsbidraget. 

Nu kommer Skolverket med beskedet att de 240 berörda kommunerna ska avvakta i väntan på nya direktiv. 

”Vår granskning och våra beräkningar av återkraven utgick från en tolkning av reglerna för statsbidraget. Vi kan nu konstatera, bland annat efter samtal med kommunföreträdare, att övriga regler för vuxenutbildning möjliggör andra tolkningar. Det innebär att vi behöver se över våra ursprungliga återkrav”, säger Andreas Spång enhetschef på Skolverket, i ett pressmeddelande. 

"Viktigt att bidrag används rätt"

Skolverket går igenom alla ärenden och i de fall där de ser att besluten behöver ändras kommer nya beslut fattas som sedan meddelas kommunerna. Enligt Skolverket kommer konsekvensen sannolikt bli att återkraven minskar för berörda kommuner då de kan konstatera att det finns andra sätt att berätta APL:en än i antal dagar. 

”Det är viktigt att statliga bidrag används rätt och att eleverna får det arbetsplatsförlagda lärandet. Här finns en problematik så därför kommer vi också att undersöka hur vi kan stötta kommunerna ytterligare i deras arbete med att erbjuda arbetsplatsförlagt lärande”, säger Andreas Spång.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: