Annons:

Sök

Annons:

  • Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”

    Kemiläraren Karina Brånstrand och naturvetenskapseleven Gladys Tronsoco känner stor glädje över att gymnasiets kemisal är renoverad och invigd. Foto: Ossian Mathiasson

  • Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”

    Zuhir Matar och Naba Maheen gjorde en laboration under invigningen.

  • Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”

    Thea Ainemo, Carlijn van Koppen och Gladys Tronsoco, tredjeårselever på naturvetenskapsprogrammet på Hultsfreds gymnasium, visar personer från BUN hur laborationen "Dansande pastan" går till.

  • Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”

    Andreas Ekberg och Karina Brånstrand skålar och inviger kemisalen som har fått ett stort ansiktslyft.

  • Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”
  • Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”

Lärosalen invigdes i ny skepnad: ”Finns inte ord för hur bra det är”

Hultsfreds gymnasiums kemisal invigdes i ny skepnad på onsdagen. Det är en toppmodern kemisal som har kommit på plats.
– Det finns inte ord för hur bra det är, säger kemiläraren Karina Brånstrand.

Annons:

Drygt 1,6 miljoner kronor har Hultsfreds kommuns barn- och utbildningsnämnd och Östra Smålands kommunalteknikförbund satsat på den nya supermoderna kemisalen på Hultsfreds gymnasium. 

Enligt kemiläraren Karina Brånstrand, som har jobbat på gymnasiet under längst tid, har kampen för att rusta upp den gamla kemisalen från slutet av 1960-talet pågått i otroligt många år.

Enda salen som inte har renoverats

Under dagens invigning sa gymnasieläraren att det är en efterlängtad modernisering som har skett. 

– Det är jättekul att den här dagen äntligen är här. Vi har kommit i mål. Det är en toppmodern kemisal som vi har, en kemisal i tiden 2019. Det finns inte ord för hur bra det är, säger Karina Brånstrand. 

Den gamla kemisalen är det enda klassrum som inte har renoverats sedan gymnasiet byggdes 1960 och det har verkligen satt sina spår. 

– Det var verkligen på tiden att det hände något. Allt var gammalt och det har egentligen inte hänt något sedan skolan byggdes, säger Brånstrand. 

"Ger en wow-känsla"

Det har blivit en sammanslagning av rum för öppna ytor, nya arbetsstationer, ny ventilation, ny säker modern arbetsmiljö.

– Jag gjorde första ritningen i maj 2018 och sedan har det gått jättefort. Vi har bollat idéer fram och tillbaka, hållit angiven tidsplan och kommit i mål. Kemisalen är byggd på säkerhet. Allt är nytt och det är ett stort lyft. Vi har tagit ner en vägg och fått stora ytor som gör att vi kan ta in kemikalierna som vi behöver på en vagn och kontrollera laborationerna, säger Karina Brånstrand och fortsätter:

– Det är ett jättelyft för hela skolan, både för elever och personal. Det är ännu roligare att vara kemilärare nu. Salen ger en wow-känsla. 

"Var mörkt och luktade illa"

Hultsfreds gymnasium har från och med nu en kemisal som de stolt kan visa upp för blivande högstadieelever på kommande öppet hus. 

– Varje gång vi har haft öppet hus sedan jag började som rektor 2013 så har vi alltid stängt dörren och inte släppt in några personer. Det var mörkt, luktade illa och lockade inga elever. Nu kommer dörren stå öppen på vid gavel, säger Andreas Ekberg, en av tre rektorer på Hultsfreds gymnasium. 

Brånstrand pekar på vikten ab att ha ett modernt kemilabb som kan stimulera elevernas lärande. 

– Det ska öppna vägar för framtida studier inom naturvetenskap och forskning. Vi behöver fler kemilärare, de är bara en kemilärare som utbildas varje år i Sverige, säger Brånstrand. 

Eleverna märker stor skillnad

Alla gymnasieelever kommer använda kemisalen på något sätt, framför allt inom ämnet naturkunskap. 

– Alla elever har naturkunskap och kan vara i denna fantastiska sal. Vi ser det som ett jättelyft att få till det, säger Andreas Ekberg. 

Personer från barn- och utbildningsnämnden, rektorer, lärare och elever, som genomförde olika laborationer, var på plats på onsdagens invigning. Naba Maheen och Zuhir Matar, tredjeårselever på naturvetenskapsprogrammet, fick uppleva den gamla kemisalen och kan se kontrasterna. 

– Nu kan man gå med bägaren utan att krocka med någon. Skillnaden är jättestor. Tidigare var det jättetrångt och man var jätteförsiktig när man gick här inne, säger Zuhir Matar. 

Klasskamraten Naba Maheen fortsätter: 

– I den gamla kemisalen luktade det jämt. Nu är det sköna stolar och man trivs av att vara här inne, säger Naba Maheen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: