Annons:

Sök

Annons:

Extra miljonregn till Hultsfreds kommun: ”Förbättrat vårt utgångsläge

Hultsfreds kommuns kommunalråd Lars Rosander är glad över mer pengar till välfärden. Hultsfreds kommun får drygt 4,9 miljoner kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Extra miljonregn till Hultsfreds kommun: ”Förbättrat vårt utgångsläge"

Regeringen har bestämt sig för att skjuta till mer pengar till välfärden. För Hultsfreds kommun innebär det att de får ungefär 4,9 miljoner kronor. 

Annons:

I måndags presenterade regeringen och samarbetspartierna nya satsningar på välfärd och trygghet, som handlar om fem miljarder för en stärkt välfärd och 750 miljoner för ökad trygghet under 2020. 

Hultsfreds kommuns kommunalråd Lars Rosander berättar att Hultsfred får drygt 4,9 miljoner. 

– Det är ett välkommet tillskott till våra verksamheter inom framför allt äldreomsorg och skola, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Alla partier i riksdagen är medvetna om att det finns ett ökat behov i kommunerna då välfärden kostar och regeringen är beredd att hjälpa till med statliga medel. Statens finanser är goda medan kommunernas dito är rent generellt svagare. 

"Behöver inte spara på våra verksamheter"

Rosander nämner även att det nya kostnadsutjämningssystemet mellan landets kommuner gjorde Hultsfred till en stor vinnare, likaså detta miljonregn till välfärden. 

– Det kommer framför allt att hjälpa till i budgetarbetet för 2021 som vi såg som besvärligt med stora förväntade underskott. Det har underlättats genom skatteutjämningsbeslutet som ger 34 miljoner kronor extra och dessa fem miljoner för välfärden. Det har verkligen förbättrat vårt utgångsläge betydligt när vi börjar med budgeten för 2021, säger Rosander. 

Vad betyder det senaste miljontillskottet?

– Det gör att vi inte behöver spara på våra verksamheter. 

Hur ska pengarna användas i kommunen?

– Det gör det möjligt att vi kan bedriva den verksamhet vi har och kanske förbättra på vissa punkter. När det gäller 2021 så har det tidigare sett ut som att vi skulle få ett besvärligt läge men det gör att vi kan bedriva verksamheterna vi har i dag. Vi har inte fått alla budgetförutsättningar än, vi ska få det på kommunfullmäktigesammanträdet i februari.

"Budgetar på runt 750 miljoner"

Det är ändå ett viktigt tillskott för i huvudsak äldreomsorgen och skolan. 

– Barn- och utbildningsnämndens och socialnämndens verksamheter är ungefär 75 procent av kommunens verksamhet. Procentuellt handlar det inte om så stora underskott de senaste åren men deras budgetar ligger tillsammans på runt 750 miljoner kronor. Det är alltid svårt att budgetera exakt men vi är ändå glada över att vara i en sådan situation där vi kan göra investeringar i både äldreomsorg och skola de närmaste åren. Det är stora investeringar. 

Oppositionen är eniga och har lagt förslag om 7,5 miljarder till välfärden. Ett beslut i riksdagen kommer framöver. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: