Annons:

Sök

Annons:

Många lägenheter står tomma – saknar pengar för renoveringar

Hultsfreds Bostäder har över 70 uthyrningsbara lägenheter som står tomma runt om i kommunen. Foto: Ossian Mathiasson

Många lägenheter står tomma – saknar pengar för renoveringar

Hultsfreds kommunala bostadsbolag har många tomma lägenheter. Enligt Hem & Hyras kartläggning handlar det om över 70 uthyrningsbara lägenheter som ekar tomma. 
– Det är självklart något som påverkar oss ekonomiskt, säger Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds Bostäder.

Annons:

Närmare 9 000 lägenheter i Sverige står tomma i väntan på en ny hyresgäst och antalet lediga lägenheter i landet ökar, enligt Hem & Hyras senaste kartläggning. Skillnaden mellan stad och landsbygd är stor där de flesta lägenheterna finns på orter med minskad befolkning. 

”Totalt sett är det väldigt få lediga lägenheter, men vi har ett tudelat land. De starkaste orterna växer samtidigt som många kommuner har en befolkningsminskning. Det senaste året har invånarantalet minskat i närmare 100 kommuner och det kan bidra till att antalet lediga lägenheter ökar”, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, till Hem & Hyra.  

"Det kommer vi jobba hårt för"

Just nu har Hultsfreds kommuns 71 tomma lägenheter, enligt Hem & Hyras sammanställning. Bostadsbolagets vd Helena Grybäck Svensson berättar att det handlar om uthyrningsbara lägenheter och att det finns fler lägenheter som inte håller önskad standard. 

– Det måste fram pengar till underhåll av lägenheterna. Alla lägenheter i bolagets bestånd är inte uthyrningsbara. Mycket av det som är tomt är i våra ytterorter och det beror en del på de dåliga kommunikationerna så det är svårt för folk att bo på en annan ort och ta sig till Hultsfred för både jobb och studier, säger Helena Grybäck Svensson.

Årets mål för bostadsbolaget är att hyra ut fler lägenheter och det finns flest lediga lägenheter i Virserum och Mörlunda. 

– Det kommer vi jobba hårt för. Sedan förstår vi att det tar tid med att iordningsställa lägenheter och få fram pengarna till det. Vi kan inte göra allt med en gång, det finns inte sådana ekonomiska resurser, säger Grybäck Svensson och fortsätter:

– Det måste upp till en viss standard för att det ska bli attraktivt. Bor man i en ytterort så behöver lägenheten egentligen vara mer attraktiv än om man ska bosätta sig i Hultsfred där kön är längre. 

Nytt kösystem underlättar

Bostadsbolaget kommer i vår införa ett automatiskt kösystem för att lägga ut alla lediga lägenheter. Just nu marknadsförs inga tomma lägenheter på deras hemsida.

– Det nya systemet kommer underlätta, då kan man tydligare se vad det finns att välja på när man är på jakt efter en lägenhet. Vi får bli bättre på att marknadsföra oss och ta fler bilder. 

Hon berättar bostadsbolaget har haft en liten ökning av tomma lägenheter sedan september månad. 

Hur ser du på att det är så många tomma lägenheter?

– Jag är så pass ny på jobbet så jag kartlägger och kollar på de tomma lägenheterna för att jag ska få mig en uppfattning om hur man ska tänka kring framtiden. Det blir därefter en fråga för styrelsen när vi kan presentera fler underlag. Vi har satt igång ett arbete där vi arbetar med de grundliga kartläggningarna, sedan får det leda oss rätt i hur vi ska se på framtiden. Vi kommer behöva pröva oss fram för att se vilka åtgärder som får effekt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: