Annons:

Sök

Annons:

  • Enighet om att förintelsen inte får glömmas bort

    Amr Kholi, Alvin Wittlock, Henning Hägemann Schencke (lärare) och Bayan Ali är överens om att förintelsen inte får glömmas bort. Foto: Ossian Mathiasson

  • Enighet om att förintelsen inte får glömmas bort

Enighet om att förintelsen inte får glömmas bort

I dag, den 27 januari, är det Förintelsens internationella minnesdag. Det är 75 år sedan som nazisternas fångar i Auschwitz befriades och det uppmärksammades på Albäcksskolan. 
– Det är bra och viktigt att skolan tar upp det så det inte glöms bort, säger niondeklassaren Bayan Ali. 

Annons:

Den 27 januari samlas människor för att synliggöra och uppmärksamma de som föll offer för Förintelsen och Henning Hägemann Schencke, SO- och tyskalärare på Albäcksskolan, ser ett stort värde i att Förintelsen uppmärksammas varje år. 

– Det är nödvändigt och något som man bör prata om varje vecka. Just förintelsedagen har man en gång per år. Det är mycket som skrivs och sägs så det är bra att eleverna får veta mer, annars är det lätt att det glöms bort, säger högstadieläraren Henning Hägemann Schencke. 

"Svårt att få igång en diskussion"

Albäcksskolans elever inledde måndagen med att se på filmer och den förväntade diskussionen var svår att få till, enligt läraren. 

– Vi gav eleverna i årskurs 7 och 8 lite kunskap och möjlighet att fundera kring det men de sa inte så mycket. Det var rätt tyst. Niorna, som redan har jobbat med första och andra världskriget och jobbar just nu med förintelsen, hade säkert mer diskussion, säger Henning Hägemann Schencke, som visade film och pratade med eleverna i sin klass med sjundeklassare.

– Niorna såg Witnesses på SVT Play medan sjuorna och åttorna tittade på en kortare dokumentär. Det var svårt att få igång en diskussion i klassrummet. Det var jag som SO-lärare som fick prata. 

Vad hade du önskat dig?

– Att någon tydligt tar ställning eller säger att det kan hända igen. Det var inte så mycket diskussion. Vi kommer ta upp det på de kommande lektionerna, säger han och fortsätter:

– Som uppmärksam medmänniska som tittar på nyheterna och är historiskt intresserad så måste man bara minnas det som har hänt. Det är inte bara i dag som det uppmärksammas utan det är ett pågående arbete. Det är skolans uppdrag att jobba med tolerans och respekt.

Henning är född i Tyskland och flyttade till Sverige för mer än 15 år sedan och ger sin syn på han själv känner kring Förintelsen. 

– I Tyskland växte jag upp med en skam, det var inte så varje dag. Men den tyska flaggan tog man fram när det var fotbolls-VM, annars lät man bli. Det är många som tänker så, säger han. 

"Värld med mycket oroligheter"

Niondeklassarna Bayan Ali, Amr Kholi och Alvin Wittlock uppskattar skolans initiativ och är rörande överens om att det är något som man inte får blunda för. 

– Det är bra att vi får se hur personerna hade det och hur det var. Jag har fått lära mig mycket. När vi tittade på filmen var det en sexårig flicka som separerades från sin mamma och det var jobbigt att se hur grymma man var mot barnen, säger Bayan Ali. 

Klasskamraten Amr Kholi fyller i:

– Det får inte hända igen, det är huvudsaken med denna dag. Vi lever i en värld med mycket oroligheter och det är fullt möjligt att det händer igen, säger Amr Kholi. 

Alvin Wittlock är inne på samma linje: 

– Det får inte glömmas bort. Det är fullt möjligt att det händer igen. Det finns människor som inte tänker så bra saker. 

"Ingen bra anledning"

Bayan Ali anser att det händer och syftar på hur muslimska minoriteten förtrycks och förföljs i Kina.

– Jag har inte sett någon nyhet som handlar om det och ingen i skolan tar upp det, det är synd att det göms undan. Jag tror inte att man vill uppmärksamma det för att det hotar handeln med Kina. Vi är så beroende av handeln, det är ingen tillräckligt bra anledning. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: