Annons:

Sök

Annons:

Planer på vindkraftverk i lantlig idyll skapar oro:

Hjalmar Österberg tog ton vid flera tillfällen under gårdagens samrådsmöte och kritisk till planerna på en vindkraftverkssatsning i södra delen av Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Planer på vindkraftverk i lantlig idyll skapar oro: "Riskerar hela bygden"

Dackevind AB:s planer på en stor vindkraftpark i den södra delen av Hultsfreds kommun ha skapat en stor oro bland de som bor i området. På gårdagens samrådsmöte höjdes många oroliga röster. 
– De svarade så gott de kunde, sedan är vi inte nöjda. Det blir vi inte förrän projektet skrotas, säger Hjalmar Österberg, ordförande i den nya föreningen Vindfrid Målilla-Mörlunda-Virserum Landskapsskydd. 

Annons:

Bolaget Dackevind AB har under lång tid deklarerat att de planerar att bygga 15 stycken, 250 meter höga, vindkraftverk i skogarna mellan Mörlunda, Målilla och Virserum.

Den omfattande vindkraftparken i södra kommundelen har fått många att engagera sig. Gårdagens samrådsmöte på Skeppet i Målilla lockade stor publik och många besökare är oroliga för hur vindkraften kommer att påverka sömnen, naturen, turismen och jordbruket. 

Planer på max 14 vindkraftverk

Emma Polder på Energi och Miljöstrategi AB, konsultföretaget som har fått uppdraget att driva projektet, gav information om att det numera handlar om max 14 vindkraftverk. 

– Vi snackar om max 14 vindkraftverk men vi är inte framme än. Från början var det 20 verk och på samrådet var det 15. När man säger att verken är 250 meter pratar vi om totalhöjd, säger Emma Polder. 

Ansvariga för projektet, det vill säga Dackevind och Energi och Miljöstrategi, inledde det utökade samrådet med att ge information om planerna och redovisa en del inkomna synpunkter. En läkare, som bor vid ett vindkraftverk, var närvarande och pratade om sina erfarenheter och tekniska frågor besvarades av en konsult. 

"Inte nöjda förrän projektet skrotas"

Kvällen avslutades med en frågestund och man kan lugnt säga att det var många oroliga röster som höjdes. Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid Målilla-Mörlunda-Virserum Landskapsskydd, var flitig i debatten och tycker att platsen är olämplig med tanke på människor, djur, natur, turism och företagande.  

– Det var ett bra möte och precis så här ville vi ha det. De visar vilka de är, presenterar projektet och svarar på våra frågor. De svarade så gott de kunde, sedan är vi inte nöjda. Det blir vi inte förrän projektet skrotas, säger Hjalmar Österberg.

Finns det något speciellt som du inte gillar med projektet? 

– Vi fick inga svar på hur förändringarna ser ut på grund av storleken. När det gäller denna park handlar det om större vindkraftverk som skapar mer ljud och är större visuellt, vilket skapar oro. Det var svårt för dem att svara på skillnaderna, det är inget som de vet. Dessa verk är 100 meter högre än andra byggda verk, säger Hjalmar Österberg. 

"Älgar är lättstressade"

Hjalmar Österberg driver älgparken i Kristineberg tillsammans Maria Österberg och berättade under samrådet att de får allt fler besökare som är villiga att betala för att uppleva tystnaden och det orörda landskapet.

– Lennart Davidsson sa det väldigt bra med hur vi kan riskera bygden när vinningen är så liten. De ansvariga vinner på det och Sverige lite grann men då kan man i stället uppföra vindkraftverk till havs eller bygga solceller och inte offra en sådan här fantastisk bygd, säger Hjalmar Österberg. 

Hur skulle Dackevinds satsning påverka din älgpark om det blir verklighet?

– Jag är helt partisk i diskussionen eftersom jag är så orolig för min älgpark. Älgar är lättstressade djur och bara risken att älgarna inte klarar av det gör att jag tvingas lägga ner älgparken. Då försvinner även en turistattraktion i kommunen, det gör mig orolig. 

"Sovit dåligt och varit orolig"

Han tycker att alla osäkerheter och risker för turismen och naturen kom fram på ett bra sätt på mötet och anser att de höga vindkraftverken blir ett hot mot turismen. 

– Det vi lever på är industri, lantbruk och lite turism. Vi tror att turismbenet kan utvecklas mycket i framtiden men denna satsning stänger ner hela södra delen av Hultsfreds kommun. Det är ingen som kommer bygga nya turismanläggningar eller stugor. Det blir i så fall ännu mer turism i Vimmerby och vi måste hänga på Vimmerby i turismsatsningen. Turisterna älskar att vara här och är helt hänförda över tystnaden, skogen, röda stugorna och andan av Astrids Lindgrens Värld. Det är framtiden för kommunen om vi ska kunna leva här på landsbygden.

Han vittnar om att han känner en stor oro i kroppen och målet är att skydda och bevara det orörda landskapet i södra delen av kommunen. 

– Inför mötet har jag sovit dåligt och varit orolig. Det är jätteoroande och det handlar om att våra politiker sätter ner foten och tackar nej till projektet. 

Oförändrad ståndpunkt

Föreningens ståndpunkt är oförändrad efter samrådet och Österberg och alla andra närboende jobbar vidare för att vindkraftparken inte blir verklighet. 

– Politikerna måste säga något under våren. Säger de ja till satsningen så går det vidare till länsstyrelsen och då får vi jobba mot dem och är i ett jättejobbigt läge. Jag har kontakt med flera politiker och de har inte satt ner foten än så jag vågar inte säga hur de ställer sig i frågan. Jag hyser gott hopp om att de ska lyssna på oss. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: