Annons:

Sök

Annons:

Oklart hur politiken ställer sig till vindkraftsprojekt: ”Behöver inte vänta för länge

Kommunens inställning till Dackevinds planerade vindkraftsprojekt i södra delen av Hultsfreds kommun är oklar. Foto: Ossian Mathiasson

Oklart hur politiken ställer sig till vindkraftsprojekt: ”Behöver inte vänta för länge"

Hultsfreds kommun har ett viktigt beslut i sina händer om Dackevinds stora vindkraftsprojekt ska bli realitet. 
– Det är för tidigt att säga hur vi ställer oss i frågan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Måndagens samrådsmöte på Skeppet i Målilla var välbesökt. Dackevind har planer på att uppföra maximalt 14 stycken, 250 meter höga, vindkraftverk i den södra delen av Hultsfreds kommun samtidigt som föreningen Vindfrid är motståndare till vindkraftsprojektet.

Flera lokala politiker fanns på plats i Målilla och följde mötets utveckling med information från ansvarigt bolag med ägare och konsulter samt frågor och orostankar väckta av närboende. 

– Det var en del ny information som kom upp på samrådet med maximalt 14 vindkraftverk och exakta positioner, säger Lars Rosander. 

Kommunens inställning är oklar

Att Dackevind vill ha 1 500 meter mellan vindkraftverk och närmaste bostad var ingen ny information.  

– De känner säkert till att vi tycker att det är viktigt med stora avstånd. När det gäller Billyvinds ansökan om två vindkraftverk i Tönshult var det 700 meter till närmaste hus, vilket inte är tillräckligt. Ser man bara avstånd till berörda hus så håller man avstånden men det finns andra faktorer att ta hänsyn till, till exempel turismnäringen med besöksmål som älgparken, säger Lars Rosander. 

Hultsfreds kommun har möjlighet att stoppa ny vindkraft genom att lägga in sitt veto. Om de väljer att göra det mot detta projekt är inte bestämt. 

– Det är för tidigt att säga hur vi ställer oss i frågan. Vi har enskilda politiker som redan har en klar uppfattning åt det ena eller andra hållet men vi får se vad vi kommer fram till utifrån den nya informationen. Det är en del ny information som vi inte känner igen. Vi ska bilda oss en uppfattning under våren, säger Rosander. 

"Får väga intressen mot varandra"

Dackevind har för avsikt att lämna in en tillståndsansökan till Länsstyrelsen före sommaren och kommunen vill inte dra ut på sitt besked i frågan. 

– Vi har kanske ett år på oss men med hänsyn till de som driver projektet så behöver de inte vänta för länge. Vi kan själva gå in tidigare i processen och säga vad vi tycker när vi har all fakta på bordet, säger Rosander. 

Dackevinds ägare Ola Forsell har till vår tidning sagt att man kan ge upp hela klimatfrågan om kommunen går emot detta projekt, hur ser du på det?

– Man får väga olika intressen mot varandra och vinden är en väldigt bra energikälla att bygga vidare på när det gäller klimatomställningen. En annan stor fråga är hur det påverkar närmiljön för de som bor i området så det handlar om var man kan placera det på ett bra sätt. Det är det vi får titta närmare på framöver innan vi tar ställning. 

Hur ser du på de närboendes oro som kom fram på mötet?

– Det är förståeligt. Det var ett bra upplägg där allmänheten fick berätta om sin oro och ifrågasätta projektet.

"Fantastisk kapacitet" 

Tomas Söreling reflekterade över en positiv detalj med det planerade vindkraftsprojektet. 

– Det som var intressant, utan att ta ställning på något sätt, är att de 14 vindkraftverken motsvarar samma energimängd som skulle behövas för att värma upp 16 000 villor med bergvärme. Elproduktionen från dessa 14 vindkraftverk kan eventuellt jämföras med hela Hultsfreds kommuns energibehov för uppvärmning. Elproduktionen levereras ut på elnätet i landet och kan täcka en del av vårt gemensamma elförsörjningsbehov. Vindkraftverken har en fantastisk kapacitet, säger Tomas Söreling. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: