Annons:

Sök

Annons:

Räddningschefen:

Michael Hesselgård säger att man gärna ser att fler kvinnor söker sig till räddningstjänsten. Foto: Ossian Mathiasson

Räddningschefen: "Vi hoppas att fler kvinnor söker sig till oss"

Michael Hesselgård är räddningschef i Hultsfreds kommun. Han hoppas att en person som Rebecca Ovedal kan fungera som en ambassadör för jobbet.
– Vi ser gärna att fler kvinnor söker sig till oss, säger han.

Annons:

Totalt består räddningstjänsten i Hultsfreds kommun av 95 personer. Bara fyra av dem är kvinnor. I flera andra kommuner är könsfördelningen ännu mer skev. 

– Räknar man in allt är vi 95 stycken och vi har inte kommit jättelångt, men är ändå jätteglada för att vi har fått in fyra kvinnor. I en del kommuner är man jätteduktig och har lyckats mycket bättre än oss, men samtidigt finns det många ställen utan några alls också, säger räddningschefen Michael Hesselgård.

I kommunen är det drygt fem år sedan den första kvinnan kom in.

– Som det är nu har vi en kvinna i Silverdalen, två i Virserum och så Rebecca i Hultsfred. Vi har haft två i Hultsfred tidigare, men aldrig samtidigt. Vi har haft en kvinna i Målilla också. Vi upplever att de har trivts hos oss, men av olika anledningar händer saker i livet som gör att man slutar. Vi tycker att det är jättepositivt att få in Rebecca och hoppas att det kan locka fler, att hon fungerar som en ambassadör. 

"Sprungen ur militären"

Ambitionen är en jämnt fördelad könsfördelning, säger Michael Hesselgård.

– Men det är inte så världen ser ut just nu riktigt. Jag tror det gäller att komma över tröskeln, så att kvinnorna kommer in. Det kan nog finnas ett motstånd att bara ringa på dörren till brandstationen. Det finns en barriär, men den vill vi bryta. Det finns nog en bild som inte riktigt stämmer om oss. Jag är helt övertygad om att många fler kunde vara med bara man har den fysiska förmågan. 

Varför är det så mansdominerat?

– Mycket kan nog vara att räddningstjänsten är sprungen ur militären. Det är först de sista 20 åren man fått in kvinnor inom försvaret också. Vi har märkt rätt mycket de senaste åren att det börjar hända saker. Vi har skaffat en Facebooksida där folk får se lite mer av vad vi gör och sådär, det har gett en positiv effekt. Att ni uppmärksammar det här är också bra, för det kanske är många som inte ens tänkt tanken innan. Jag tycker ändå att det känns som att det börjar lossna nu. Sedan är det så att räddningstjänsten historiskt sett har varit väldigt mansdominerat. Där har man lite sig själv att skylla. Normalt sett borde det finnas lika många kvinnor som män som är anställningsbara. 

"Blir en annan stämning"

Räddningstjänsten har samtidigt ett ständigt behov av nytt folk.

– Vi försöker alltid ha en liten övertalighet, för om någon säger upp sig hinner vi inte utbilda en helt ny person. Vi har tre pooltjänster per station och då har vi en person att sätta in. I Hultsfred har vi en övertalighet, men i Virserum, Målilla och Mörlunda är det jättetufft. 

Hur gör ni att för att locka fler kvinnor?

– Dels har vi via kommunen gjort en bild där vi satt kvinnan i fokus, för att visa att det finns kvinnor också. Vi försöker göra god reklam för oss. På marknader och andra större publika evenemang står vi också ofta och pratar om hur det är att jobba på räddningstjänsten. Vi försöker synliggöra det på ett annat sätt än tidigare och de kvinnor som jobbar hos oss ser vi som goda ambassadörer. Vi hoppas att de lyckas lyfta intresset lite för andra också. Det blir en annan stämning om man har både kvinnor och män och det är förstås det bästa, precis som på alla andra arbetsplatser. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: