Annons:

Sök

Annons:

Mäklaren efter nya siffror:

Magnus Boberg är kontorschef för Fastighetsbyrån i Vimmerby-Hultsfred. Foto: Arkivbild

Mäklaren efter nya siffror: "Upplever en påtaglig efterfrågan på nyproduktion"

Fastighetsbyrån har släppt en ny mäklarpanel. Den visar att det är högtryck på bostadsmarknaden och att säljarna stärker sitt övertag.
– Både Vimmerby och Hultsfred präglas av stor efterfrågan på bostäder, säger kontorschefen Magnus Boberg i en lokal kommentar.

Annons:

I mäklarpanelen från Fastighetsbyrån har 445 av företagets mäklare runt om i landet fått svara på frågor om läget på bostadsmarknaden. Mäklarna bedömer att bostadsmarknaden just nu är mest fördelaktig för säljarna. Ökningen är rätt stor jämfört med vad mäklarna ansåg i januari för ett år sedan. 

Siffran har inte varit så hög sedan augusti 2018.

– Det är ett tydligt högtryck på bostadsmarknaden med en stark efterfrågan just nu. Tempot har ökat i början av året och vi förmedlar drygt tio procent fler bostäder jämfört med januari förra året. Konsumenterna verkar ha en positiv syn på marknaden med den låga räntan som främsta påverkansfaktor, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Störst fördel för säljarna är det, inte helt oväntat, i Malmö, Stockholm och Göteborg. Dock är det en fördel för säljarna i hela landet.

"Efterfrågan ökar"

Även när det gäller nyproduktion fortsätter trenden med ökad efterfrågan. Köparna har fortsatt en ställning gällande det segmentet, men säljarna har successivt förstärkt sin ställning.

– Efterfrågan på nyproduktion ökar, försäljningarna går snabbare och vi kan se flera faktorer som påverkar. Bland annat har utbudet har sjunkit och priserna har marknadsanpassats. Många nya projekt fokuserar på bostäder i lägre prisklasser där det finns en större efterfrågan än i det högre segmentet där det byggt väldigt mycket de senaste åren, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Lyckade projekt

Lokalt, i både Vimmerby och Hultsfred, är efterfrågan större än utbudet. 

– Den lokala marknaden präglas av stor efterfrågan på bostäder. Den efterfrågan vi såg under i stort sett hela 2019 har inlett även det nya året. För vår del har vi lokalt inte haft en bättre inledning, sett till antalet försäljningar, på många år. Vi upplever att köparna är på hugget och köper bostäder i såväl tätorten som kringområden, och säljarna får bra betalt. Framför allt är det ingen tvekan om att bostäder går att sälja och fortsatt, om än mer måttligt, till ökande priser, säger Magnus Boberg, kontorschef Fastighetsbyrån Vimmerby-Hultsfred.

Det är även en påtaglig efterfrågan på nyproduktion lokalt, säger han.

– Många kunder vänder sig till oss med frågor i kölvattnet av de lyckade projekten Stören och Rönnbärsgatan. Vår analys utifrån detta är att det finns en fortsatt god marknad för nyproduktion i framför allt Vimmerby.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: