Annons:

Sök

Annons:

Så firas kvinnojourens 30-årsjubileum:

När kvinnojouren i Vimmerby och Hultsfred startade för 30 år sedan trodde Christel Rydiger att det skulle räcka med information ute i verksamheter. - Vi var naiva då. Våldet mot kvinnor tar aldrig slut, säger hon.

Så firas kvinnojourens 30-årsjubileum: "Våldet vill aldrig ta slut"

I morgon firas 30-årsjubileum för Vimmerbys och Hultsfreds Kvinnojour.
– När vi startade trodde vi att vi skulle hålla på i tio år men våldet vill aldrig ta slut, säger Christel Rüdiger, anställd på Kvinnojouren.

Annons:

När Christel Rüdiger var med och startade kvinnojouren för 30 år sedan trodde hon att det skulle räcka med att hålla på i tio år. De gick utbildningar och föreläste ute på verksamheter om mäns våld mot kvinnor och trodde att det skulle räcka med det.

– Vi var naiva då. Våldet mot kvinnor bara fortsätter, säger hon.

Ute i världen ses Sverige som ett land där jämställdhet råder och svenskar ses som förebilder. Det är något som Christel Rydiger tar avstånd ifrån.

– Det är möjligt att vi ligger i framkant men vi har långt kvar att gå.

Hon jämför situationen med ett snöre som är en meter långt.

– Säg att arbetet är en meter så har vi kommit 10 centimeter och de ute i världen kanske fem. Utvecklingen och synen på kvinnomisshandel har inte ändrats på 20 år.

 Ingen utveckling på 20 år

Hon berättar när hon själv för 20 år sedan lyssnade till en forskare som hon då tyckte var så pass bra att hon inte kunde glömma. När samma forskare hade en föreläsning 20 år senare var Christel Rüdiger på plats för att lyssna.

– Jag var tvungen att fråga henne om hon återanvände materialet som hon föreläste. Det lät precis som första gången jag hörde henne.

Svaret från forskaren var att det ser precis likadant ut nu som då. Ingen utveckling inom myndigheter eller andra instanser har skett på alla år.

– Oftast är det kvinnan som ska vara den starka för barnen och även för mannen trots att det är hon som är utsatt. Männen är väldigt duktiga på att spela teater inför myndigheterna. Plötsligt längtar de efter sina barn även om de aldrig suttit och lekt med dem när de bodde hemma. Plötsligt är det synd om mannen för att kvinnan har flyttat, säger hon.

 Personalstyrkan behöver växa

I Hultsfred och Vimmerby är de sju jourkvinnor som arbetar men de behöver bli fler.

– Vi har dygnet-runt-jour och det är ganska ovanligt. Socialen och polisen i länet tycker att vi är världsbäst eftersom vi alltid finns till hands och det är jätteroligt förstås.

I morgon är allmänheten välkommen att delta på föreläsning om övergrepp mot barn och kvinnor.

– Klockan 13.00 i Walhall Biosalong träffas vi och förutom föreläsningen bjuder vi på svenskt kaffekalas med bullar, tårta och kaffe.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: