Annons:

Sök

Annons:

Därför går regionen inte ut med orter för smittade personer:

Att gå ut med orter för covid-19-smittade är oväsentligt, säger Rolf Asmundsson. Foto: MostPhotos

Därför går regionen inte ut med orter för smittade personer: "Det är oväsentligt"

Många personer uttrycker att de vill veta var personer som smittats av covid-19 bor. Men orsaken till att regionen inte går ut med det är enkel.
– Därför att det faller under patientsekretessen, säger Rolf Asmundsson, pressekreterare vid Region Kalmar.

Annons:

Fyra personer i Kalmar län har bekräftats smittade av det nya coronaviruset covid-19. Ett flertal personer, inte minst på sociala medier, upprörs över att regionen inte går ut med var dessa personer bor och verkar.

– Vi är tydliga med att inte gå ut med vilka orter smittade personer är från. Det är för att det faller under patientsekretessen, det är samma sak när det gäller olycksfallsrapporter. Då får media information om ålder, var olyckan har skett, tillståndet på patienten – men inte hemorten. Det är inget konstigt. Det handlar om att skydda personers integritet, säger Rolf Asmundsson, vid regionens presstjänst.

Har du förståelse för att allmänheten vill veta det?

– Nej, det har jag faktiskt inte. De som är smittade får förhållningsregler av smittskyddsläkare. Det är fyra personer hittills och de följer dessa förhållningsregler. Det sker en kontaktspårning på de personer som de eventuellt har haft kontakt med och skulle ha kunnat smittat. Jag förstår inte varför en specifik ort skulle ha ett allmänintresse. Det är oväsentligt i sammanhanget.

"Deras beslut"

Ett 50-tal personer från Vimmerby är just nu på resa i epidemiområdet Tyrolen i Österrike. Samtliga har bestämt sig för att sätta sig själva i en två veckor lång frivillig karantär.

– Det är deras beslut och det kommenterar jag inte. Men jag kan säga som så att här gäller det att alla tar sitt ansvar. Jag uttalar mig dock bara om Region Kalmars arbete.

Mer information om covid-19 i länet väntas senare under dagen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: