Annons:

Sök

Annons:

Nytt liv åt gamla klassiker: Trenden inom spelindustrin håller i sig

Fler och fler välkända spel kommer i nya versioner. Bild: Pixabay.

Nytt liv åt gamla klassiker: Trenden inom spelindustrin håller i sig

Det är inget nytt fenomen att ge nytt liv åt populära koncept. Filmer, låtar och musikaler har i alla tider blivit omgjorda med nya infallsvinklar och uppdaterade miljöer. Detta kan även ses online i allt från gaming och uppkopplade sällskapsspel med nya grafiker och funktioner till upphottade spelautomater och virtuella mötesplatser med nya teman inspirerade av samtiden och popkulturella fenomen.

Annons:

Att återuppliva gamla klassiker har fått ett rejält fäste i dator- och tv-spelsvärlden där vi de senaste åren kunnat se den ena favoriten efter den andra göra comeback i nya skepnader. De flesta spel släppta före 2000 har idag mycket att önska då det kommer till grafik och spelfunktioner.

I takt med att tekniken fullständigt exploderat under det senaste decenniet har detta fört med sig fantastiska möjligheter för spelutvecklarna och spelföretagen. Ett efter ett har de hoppat på trenden och erbjuder nu sina konsumenter välkända och älskade spel i nya, fräscha format.

Remakes och remasters

Nya tekniker som virtual reality ger nya möjligheter för populära spel. Bild: Pixabay.

Det går en tydlig röd tråd genom underhållning online där man kan se hur de flesta formerna av uppkopplat spelande har fått nytt liv och nya funktioner. Casinon online satsar till exempel allt mer på AI-teknik och virtual reality. VR-funktioner är visserligen inget nytt, men har endast funnits en kortare tid för spelande online, vilket fullständigt har revolutionerat utbudet.

Att spela uppkopplad med VR ger användaren chansen att komma så nära en fysisk upplevelse som möjligt. Förutom att miljön är extremt naturtrogen ger det även användaren en känsla av att vara i samma rum som andra spelare och umgås med dem i realtid.

Dator- och tv-spel har många andra sätt att förnya sig på. Med hjälp av förbättrad grafik och nya koncept ger de oss möjligheten att uppleva våra gamla favoriter i splitternya fodral. Denna trend har redan pågått under ett par år, men det är först på senare tid som de stora speljättarna verkligen satsat stora belopp på att putsa upp sina gamla klassiker – allt för att locka både gammal och ny publik. Det finns dock en skillnad i hur bolagen väljer att krydda till de gamla favoriterna. Ibland fräschas till exempel spelet endast upp rent visuellt, medan andra gräver ner på djupet och näst intill skapar ett helt nytt spel.

Inom spelvärlden pratar man här om remakes och remasters. En remake innebär att ett spel byggs upp från scratch. Här kan spelutvecklarna bland annat helt ändra den grafiska stilen, element i spelet, musiken och mycket mer. Trots att själva kärnan är den samma kan resten av konceptet ändras fullständigt.

En remaster av ett spel är däremot en annan femma. Här får spelet ett ansiktslyft, ofta gällande grafiken och vinklarna, men innebär inte att ett helt nytt spel skapas. I takt med att tekniken går framåt finns det mängder av nya avancerade spelkonsoler som erbjuder en mängd förbättringar, vilket gör kompatibla remasters väldigt populära. Vem skulle inte vilja återuppleva ett av sina favoritspel från förr i en ny, förbättrad tappning?

Populära favoriter i nya skepnad

Spel från serier som ”Zelda” och ”Pokémon” släpptes först till Game Boy. Bild: Pixabay.

Det finns en hel uppsjö av gamla favoriter som glömts bort och som inte längre har teknik som stödjer dem. Med detta i åtanke kommer omgjorda spel in som räddare i nöden. Förutom detta finns det massor av andra klassiker som fortfarande är kompatibla för många system men som helt enkelt mått bra av ett ansiktslyft.

Ett exempel är klassikern "Resident Evil 2" som först såg dagens ljus i slutet av 90-talet, men som blev en stor snackis inom spelvärden förra året. Grafiken hade förbättrats samtidigt som flera nya moment lagts till. Rykten om en uppföljare till succén har bekräftats, och nu kommer en ny "Resident Evil 3".

Originalet släpptes två år efter föregångaren år 2000, och förväntas bli mottagen med öppna armar. Precis som för tvåan förväntas denna version vara omgjord från grunden, med en kameravinkel strax bakom karaktären vilket är annorlunda från de tidigare fasta vinklarna. Om man ser till tidslinjen kommer spelet att utspela sig både före och efter "Resident Evil 2".

En annan omtyckt klassiker i ny regi är det otroligt populära rollspelet från 1997, "Final fantasy VII", som kommer i en PS4-version. Även andra stora spelutvecklare som företaget Blizzard tog sig an utmaningen och kryddade upp det existerande spelet "Warcraft III: Reforged" vilket i princip är en uppdaterad version av strategispelet som nådde stora framgångar 2002.

Exempel på ett annat, otroligt populärt spel som fått en remaster är "The Legend Of Zelda: Link’s Awakening". Originalspelet släpptes först för Game Boy 1993 och fick sig ett rejält lyft 1998 för Game Boy då grafiken fått färg. 

Även favoriten "Pokémon: Let’s Go, Pikachu!" kom i nytt format 2018. Detta är inte det första Pokémonspelet som får en makeover men ett av de mest framgångsrika då koncept från Pokémon Go blandas med andra aspekter från tidigare spel. Det faktum att spelen återvinns på detta sätt pekar på att spelvärlden och marknaden sakta men säkert mättas, och att spelbolagen vet vilka koncept som fungerar och nu istället satsar på att putsa upp sina forna bästsäljare.

På det stora hela står det klart att trenden att återskapa, finslipa, förbättra och göra om TV- och datorspel är här för att stanna. Det finns mängder av populära spel där ute, och ibland kan man undra om det finns så många mer splitternya koncept att uppfinna inom den kreativa spelvärlden. Om hjulet är uppfunnet och redan rullar kanske det är mer lönsamt att fokusera på förbättringar?

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: