Annons:

Sök

Annons:

FICK UT MEDICIN FELAKTIGT – TOG SITT LIV

En brukare kunde felaktigt få ut mediciner från apoteket i Vimmerby och dog sedan av en överdos. Foto: MostPhotos

FICK UT MEDICIN FELAKTIGT – TOG SITT LIV

En brukare som vårdades på ett behandlingshem i Vimmerby skulle inte kunna ta ut mediciner på egen hand enligt regelverket. Efter en miss fick hon ändå ut mediciner och dog kort därefter av en överdos. Händelsen anmäls nu till IVO.

Annons:

Kvinnan vårdades för ett långvarigt självskadebeteende och hade försökt ta sitt liv flera gånger. Under den sista delen av sitt liv vårdades hon på ett behandlingshem i Vimmerby. I början av året kunde hon själv få ut medicin på Apoteket i Vimmerby, trots att det tydligt framgick av receptet att medicinen endast fick hämtas ut av personal.

Kvinnan tömde sedan paketet och dog av en överdos. Det är oklart om hon även tog andra tabletter enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg som nu lämnats in.

Åtgärder har vidtagits

I ett utlåtande från en psykiater står det att flera faktorer låg bakom dödsfallet och att apotekets personal inte har skuld till dödsfallet. Psykiatern tar bland annat upp bristande datasystem och den mänskliga faktorn som bidragande orsaker till utgången.

Flera parter har diskuterat skeendet och åtgärder har vidtagits, bland annat vill apoteket se en större tydlighet i recepten och kommunikationen ska stärkas.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: