Annons:

Sök

Annons:

Kvinnor mer benägna än män att ändra sina vanor under coronakrisen

Många ser positivt på framtiden även under coronakrisen. Fler kvinnor än män är också benägna att ändra sina beteenden. Foto: Pixabay

Kvinnor mer benägna än män att ändra sina vanor under coronakrisen

Hela 98 procent av allmänheten i Sverige har ändrat sitt beteende för att minska smittspridningen av covid-19. Kvinnor har i betydligt större utsträckning än män ändrat sitt beteende.
Det visar en undersökning MSB låtit göra.

Annons:

Den 21 mars drog Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, tillsammans med undersökningsföretaget Kantar Sifo igång en undersökning om vilka förändringar svenskar har gjort för att minska risken att bli smittad av covid-19 eller att smitta någon annan. 

Personer mellan 18 och 79 år har slumpvis valts ut i undersökningen, där man har tittat på tankar kring oro, sannolikheten att bli sjuk och beteende. 

Slutsatserna från mätningen mellan 2 och 6 april visar att hela 98 procent av invånarna ändrat sitt beteende på något sätt. Kvinnor har i betydligt större utsträckning än män ändrat sina beteenden. 

– Nästan alla av oss har förändrat något i våra beteende för att minska smittspridningen i samhället. På de flesta delarna är kvinnor överrepresenterade. Kvinnor har varit mer benägna att ta till sig de här råden och rekommendationerna om att ändra sitt beteende,  säger Maria Bergstrand, chef för operativ ledning på MSB, på presskonferensen.

"En bit på vägen"

Allmänheten har blivit bättre på att tvätta händerna ofta, använda handsprit, undvika närkontakt, inte bjuda hem gäster, minska resandet och handla mindre i butiker men desto mer på nätet.

– Det är viktigt att få en bekräftelse på att informationen når fram till de allra flesta. Vi är fullt medvetna om att vi måste fortsätta arbeta med informationssatsningar som når ut till alla. Vi behöver på olika sätt ändra våra beteenden för att sprida ut smittspridningskurvan och inte överbelasta vården. Så vi är inte framme ännu men vi har kommit en bit på vägen med det här.

Runt 50 procent av de svarande tror att det är sannolikt att de själva blir smittade. Fler yngre än äldre tror att de ska bli smittade. 

67 procent av allmänheten ser ljust eller mycket ljust på framtiden.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: