Annons:

Sök

Annons:

Här är kommunens svar om farthinder: ”Rimligt att de boende hanterar frågan”

Tony Bohlin, förbundschef på ÖSK, tycker att de som bor på Sjövägen ska hantera frågan med farthinder på egen hand. Foto: Ossian Mathiasson

Här är kommunens svar om farthinder: ”Rimligt att de boende hanterar frågan”

Fortkörare är ett problem på Sjövägen i Hultsfred. Hultsfreds kommun tänker inte sätta upp farthinder för att lösa situationen. 

Annons:

Några personer som bor på Sjövägen i Hultsfred reagerar på att bilister håller alldeles för hög hastighet på den berörda sträckan som går bort till reningsverket. 

Deras önskemål om att Hultsfreds kommun ska sätta upp farthinder på den aktuella vägen har fått nobben och enligt boende i närområdet har Hultsfreds kommun hävdat att boende själva får bygga och betala farthinder. 

”Jag är förvånad över att de inte vill fixa till det, de borde veta att det är mycket folk i rörelse i detta område. Det handlar om brist på ansvar i mitt tycke”, säger en boende i området till Dagens Hultsfred.

"Andra orter står på tur före"

Nu ger Tony Bohlin, ny förbundschef på Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK), sin syn på den uppkomna situationen och vad Hultsfreds kommun kan göra. 

Det finns boende på Sjövägen i Hultsfred som tycker att bilister kör för fort och att risken för olyckor är stor, hur ser du på situationen?

– Hur de boende uppfattar situationen kan vi inte bedöma. Vi har ingen fakta som varken dementerar eller bekräftar deras uppfattning men givetvis ser vi allvarligt på alla fortkörningar och olycksrisker. Risker som dessa vill vi arbeta bort så gott vi kan, säger Tony Bohlin. 

Vad kan Hultsfreds kommun vidta för åtgärder?

– Trafiknämnden kan fatta beslut om sänkt hastighet. Ett uppdrag finns om generell hastighetsöversyn i alla tätorter. Virserum är redan klart och fortsatt arbete pågår eller ska påbörjas i resterande orter. Även Hultsfred kommer beröras av översynen men andra orter står på tur före Hultsfred, säger Bohlin. 

Vad krävs för att kommunen ska sätta upp ett permanent farthinder?

– Att det är en huvudgata med verksamheter där mycket oskyddade trafikanter vistas som till exempel barn vid en skola eller förskola. Exempel på detta är vid Silverslättens förskola och Lindblomskolan.

Enligt boende i området ska kommunen hävdat att boende får bygga och betala farthinder själva. Är det rimligt?

– Då man i villakvarter/bostadskvarter till största del har intern trafik så brukar det finnas många och varierande åsikter om hastighet och hur det ska stävjas. Därför är det rimligt att de boende gemensamt hanterar frågan. Därför fattade ÖSK:s förbundsdirektion beslut om denna möjlighet redan 2016. Dessförinnan hade det inkommit många önskemål om att få upp farthinder eller att själva få sätta ut farthinder. För att tillmötesgå allmänhetens önskemål togs ett regelverk fram och liknande finns i flera andra kommuner i landet så detta är inte unikt för Hultsfreds kommun. Tyvärr har ingen nappat på möjligheten ännu.

De boende får betala farthinder

Det handlar om att boende längs en bostads- eller villagata har möjlighet att själv sätta upp blomlådor som farthinder för att öka trafiksäkerheten. Hultsfreds kommun skriver att det är viktigt att alla på gatan är överens och att de boende tillsammans sköter om blomlådorna på ett bra sätt. 

Hur ser kostnadsbilden ut för denna lösning?

– Det kan jag inte svara på, man kan ju välja att bygga den själv eller köpa en färdig.

Är det de boende som får stå för kostnaderna?

– Ja, enligt det alternativ som vi nu har diskuterat så är det så.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: