Annons:

Sök

Annons:

Korna fick ligga i avföring – lantbrukare döms

Flera får fick kasseras sedan de anlänt till slakteriet alldeles för magra. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Korna fick ligga i avföring – lantbrukare döms

En lantbrukare i Västerviks kommun lät sina kor ligga i sin egen avföring och fåren svälta. Nu har han fått sitt straff: totalt blir det 20 500 kronor i böter.

Annons:

Händelserna upptäcktes under första halvan av 2018. Mannen, cirka 55 år gammal, blev anmäld av slakteriet sedan flera av hans kor kommit in smutsiga och hade områden på kropparna som saknade päls.

Länsstyrelsen gjorde en inspektion två månader senare och hittade flera tjurar som var ”oacceptabelt smutsiga”. En bädd med 25 tjurar innehöll i stort sett bara gödsel och uppfyllde inte lagens krav på en torr och ren liggyta.

Slakteriet larmade också om mannens får sedan 20 magra individer mottagits. 13 av dem fick kasseras på grund av näringsbrist.

Agerat oaktsamt

Lantbrukaren själv har förklarat utfallen med olyckliga omständigheter som vattenläckage och eventuell tjuvbetäckning av fåren. Mannen har haft lantbruk i cirka 30 år och menar att han skickade djuren till slakt för att han upptäckte att deras hälsa var eftersatt. Han har nu slutat med fåruppfödningen.

Tingsrätten menar att mannen saknat uppsåt att utsätta djuren för onödigt lidande, men han anses ha agerat oaktsamt. Han döms därmed för brott mot djurskyddslagen. Han ska betala 10 500 kronor i böter och 10 000 kronor i företagsbot.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: