Annons:

Sök

Annons:

Förening vill göra sig av med fastighet: ”Inte möjlighet att förvalta allt vi äger”

Vena hembygdsförening hoppas att Hultsfreds kommun köper tillbaka Bostället i Vena då föreningen har en kostym som är för stor. Foto: Ossian Mathiasson

Förening vill göra sig av med fastighet: ”Inte möjlighet att förvalta allt vi äger”

Vena hembygdsförening har en önskan om att Hultsfreds kommun tar chansen och köper Bostället i Vena som föreningen inte klarar av att sköta längre.
– Vi behöver göra oss av med fastigheten på något sätt och då är frågan hur vi ska göra det, säger föreningens ordförande Madelene Karlsson Askevik. 

Annons:

Redan i mars månad vände sig Madelene Karlsson Askevik, ordförande i Vena hembygdsförening, till Hultsfreds kommun med en fråga om de var intresserade av att köpa fastigheter som föreningen har i sin besittning i Vena. 

Då fick de till svar att all tid går åt till hanteringen av frågor kring coronaviruset och covid-19 och att frågan ska lyftas till politiken så fort de får möjlighet. 

"Tror inte att de vet om det"

Så här långt har ingenting hänt förrän nu. I samband med gårdagskvällens kommunfullmäktige kom Janet Dellevik och Madelene Karlson Askevik från Vena hembygdsförening till Valhalls biosalong för att informera politikerna om sina tankar. 

– Vi äger en fastighet i Vena som går under namnet ”Bostället, belägen på Skolvägen och ligger bredvid Vena bygdegård och Vena skola. Fastigheten är ”köpt” för en krona från kommunen under 1970-talet. Vi äger dock inte tomten utan det gör Hultsfreds kommun men jag tror inte att kommunen vet om det. Det är en fastighet som vi gärna vill bli av med på något sätt, säger Madelene Karlsson Askevik.

"Vi går på sparlåga"

Under förra året bestämde sig för föreningen, som bara består av fyra personer i styrelsen, för att avyttra både fastigheter och museiföremål till följd av att kostymen har blivit alldeles för stor. 

– Vi går på sparlåga. Vi vill finnas kvar men vi har inte möjlighet att förvalta allt vi äger, säger Karlsson Askevik. 
Föreningen vill behålla hembygdsgården och har redan sålt torpet Äspebäcken till markägaren. Nu återstår Bostället som de vill få sålt och helst av allt till Hultsfreds kommun. 

– Eftersom fastigheten är belägen precis vid skolan skulle den kunna bli en fantastisk kompletterande lokal till skolan, för fritids eller för den hårt belastade förskolan som har sin verksamhet i baracker, säger hon och fortsätter:

– Det flyttar folk till Vena och föds mycket barn här varje år. Här har ni ett ypperligt tillfälle att ta tillvara på huset som dock kräver lite arbete i form av renovering. Jag säger bara ”våga satsa på skolan”. Vi står med ett hus som vi inte kan ha så varsågoda. 

Kommunens förslag dröjer

Kommunalrådet Lars Rosander (C) klev därefter upp i talarstolen och besvarade den uppkomna frågan från hembygdsföreningens representanter. 

– Jag uppskattar när folk tar initiativ i olika frågor och tänker kreativt för att hitta lösningar när man inte anses ha möjlighet att sköta om någonting längre. Jag vet att det har kommit in en förfrågan och att vi har hanterat den i organisationen. Anledningen till att ni inte har fått fram förslag handlar mycket om att vi jobbar på alla olika plan med att hantera frågan när det gäller coronapandemin. Det blir en påminnelse och vi ser till att vi får något förslag framöver. Vi får återkomma i frågan, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: