Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet om mardrömsbeskedet:

Lars Rosander får en klump i magen av beskedet.

Kommunalrådet om mardrömsbeskedet: "Man får en klump i magen"

Kommunens tredje största arbetsgivare, Glamox AB, flyttar sin produktion utomlands. Ett blytungt besked för Hultsfreds kommun.
– Det är ett dråpslag, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

Glamox AB har 116 anställda i Målilla och är Hultsfreds kommuns tredje största arbetsgivare. På torsdagen kom beskedet att företaget ska avveckla fabriken i Målilla och flytta produktionen till i första hand Estland.

– Det här är vår tredje största arbetsgivare och ett hårt slag, det är 116 personer det rör sig om. Man får en klump i magen när ett sånt här besked kommer, säger kommunalrådet Lars Rosander.

Han blev helt tagen på sängen.

– Det kom som en blixt från klar himmel. Jag vet att de har nyanställt, kört mycket övertid och haft fullt upp i produktionen. Men jag har varit i kontakt och pratat med koncernchefen och förstått att det är andra överväganden globalt som gjort att de har tagit det här beslutet.

"Ett dråpslag"

Kommunen och företaget har bokat ett möte i veckan för att diskutera. 

– Vi ska se hur vi kan agera, det är för tidigt att säga nu. Det här är så nytt och det ska inledas förhandlingar om avvecklingen. Vad det leder till vet vi inte. Vi vill givetvis vara med och se vad vi kan bidra. Vi kommer även kontakta regionen. Vid liknande nedläggningar, som när Electrolux lades ned i Västervik, samverkade man för att hitta andra alternativa lösningar. 

Hur kommer det här påverka kommunen?

– Det är omöjligt att säga nu. Vi måste få mer informationen och veta mer om omfattningen. Blir det en avveckling är det ett dråpslag, men vi kan inte ge upp. Vid många andra nedläggningar har man lyckats väl med nyskapade företag och det finns en stor kunskap bland de anställda, som kan leda till något nytt och positivt. Men det är svårt att uttala sig om det i den här stunden. Vi är bedrövade över beskedet. 

Hur ser du på att man flyttar det här utomlands?

– De senaste åren har man sett en återflytt av tillverkning från annat håll. Men det här är ett globalt företag med tio fabriker i Europa, Kanada och Kina. De är inte beroende av Sverige. 

"Är inte där mentalt"

Lars Rosander är uppenbart påverkad av mardrömsbeskedet, men försöker se framåt.

– Man måste i all den här bedrövelsen försöka tänka kreativt när ett sånt här besked kommer. Där är jag inte mentalt än. Men vi måste också se hur företaget agerar. Utifrån vad jag har förstått är man införstådd med att man har ett ansvar och att man ska göra det som åligger företaget.

Vad tänker du om risken för en skenande arbetslöshet?

– Arbetslösheten kommer stiga och vi har dessvärre redan länets näst högsta. Det här är naturligtvis ett dråpslag för kommunen. Inte bara för de anställda, utan för underleverantör, transportföretag och familjer. Jag trodde man skulle slippa sånt här efter Varta och Silverdalens pappersbruk. Det är svårt att förstå när de hade full produktion och nyanställningar. Nu handlar det om att försöka minimera effekterna av det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: