Annons:

Sök

Annons:

Stor lärarbrist i länet – Hultsfred jobbar hårt för att rekrytera

Även Hultsfred kommun har svårt att hitta utbildare lärare. Foto: Arkivbild

Stor lärarbrist i länet – Hultsfred jobbar hårt för att rekrytera

Lärarbristen i landet är stor, det menar en ny utredning av Lärarförbundet. I Kalmar län förväntas man behöva rekrytera närmare 1 700 lärare de närmaste åren. Även i Hultsfreds kommun är bristen stor, och enligt barn- och utbildningschefen Martin Snickars jobbar man hårt för att rekrytera nya lärare till kommunen.

Annons:

Lärarförbundets årliga mätning visar en stor brist på behöriga lärare på ett nationellt plan, det meddelar Lärarförbundet via ett pressmeddelande. I Kalmar län finns det ett rekryteringsbehov på 1 700 lärare och förskolelärare de kommande åren, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av den totala lärarkåren. De kommande fem åren väntas över 13 % av länets lärare gå pension, samtidigt är är antalet obehöriga lärare stort och elevantalet växer.

Så ska problemet lösas

Martin Snickars, barn- och utbildningschef i Hultsfreds kommun, menar att lärarbristen är stor även i Hultsfred. Lärarbristen gäller både lärare och förskolelärare, men enligt Martin Snickars har kommunen en ingående plan på hur situationen ska hanteras.

-Vi hjälper de obehöriga lärare som idag arbetar i våra skolor att vidareutbilda sig. Vi har även en omfattande rekrytering- och kompetensförsörjningsplan för hur Hultsfreds kommun ska vara en attraktiv arbetsplats.

"Gör en utvärdering varje höst"

Den största bristen på lärare i länet hittas enligt lärarförbundet i de äldre årskurserna. Lärarbristen väntas bli extra akut i just sena grundskolan och gymnasiet. Sammanlagt behöver Kalmar län rekrytera uppemot 250 högstadielärare och 220 gymnasielärare innan 2023 för att täcka behovet. Exakt hur många lärare som i nuläget behöver rekryteras vet inte Martin Snickars.

– Vi gör en utvärdering av lärarsituationen varje höst. I höstas såg läget något bättre ut men lärare är fortfarande ett stort bristyrke i kommunen. Exakt hur många lärare som ska rekryteras vet vi först i september, då vi gör årets utvärdering.

Enligt Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet, behöver läraryrket bättre villkor för att kommunerna ska kunna få bukt med situationen.

– Det krävs en palett av lösningar för att komma tillrätta med lärarbristen. Satsningar på attraktiva löner och arbetsvillkor samt fler utbildningsvägar är centrala. För att stoppa flödet ut ur yrket så måste arbetsgivarna värna och värdera de lärare som finns, säger Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: