Annons:

Sök

Annons:

Fastigheten läggs ut till försäljning – därför säger kommunen nej till återköp

Bostället i Vena läggs ut till försäljning då Hultsfreds kommun säger nej till återköp. Foto: Ossian Mathiasson

Fastigheten läggs ut till försäljning – därför säger kommunen nej till återköp

Hultsfreds kommun tänker inte köpa tillbaka Bostället från Vena hembygdsförening. De ska ändå hjälpa till när fastigheten är ute till försäljning. 
– Vi kan stycka av en bit mark om det är någon köpare som vill förvärva fastigheten, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

I samband med det senaste fullmäktigesammanträdet var Vena hembygdsförening representerade. Janet Dellevik och Madelene Karlson Askevik tog plats i talarstolen för att lyfta frågan om Hultsfreds kommun är intresserade av att köpa Bostället som föreningen har i sin besittning i Vena. 

Föreningen äger Bostället medan Hultsfreds kommun äger marken som fastigheten står på. Föreningen har redan avyttrat fastigheter och museiföremål och vill få Bostället sålt på grund av att de är för få i styrelsen för att kunna sköta om huset. 

"Snabbare än vad vi hade räknat med"

Nu har hembygdsföreningens önskemål hanterats av Hultsfreds kommun. De säger nej till ett köp och har lovat att hjälpa till när fastigheten ska säljas. 

– Det gick lite snabbare än vad vi hade räknat med. Vi har fått en fin redogörelse och Hultsfreds kommun har gått igenom våra önskemål, bland annat kollat med barn- och utbildningsnämnden huruvida de skulle kunna använda huset som lokal till skolan. De har gjort bedömningen att man behöver göra för mycket för att det skulle kunna bli anpassat till skolans verksamhet, säger Madelene Karlsson Askevik. 

"Kan höra av sig till oss"

Ärendet var uppe på kommunstyrelsens arbetsutskott tidigare i veckan och politikerna tänker hjälpa till så gott de kan. 

– Vi vill sälja huset och då säger kommunen att de är med på att stycka av en tomt som man kan sälja till den som köper huset, säger Karlsson Askevik.

Hur ser du på lösningen?

– Vi är jättenöjda. De har tittat på våra förslag och jag trodde aldrig att de skulle ta upp det så snabbt. Nu har vi fått svar, kan gå vidare och officiellt berätta att Bostället är till salu. Är det någon som är intresserad så kan man höra av sig till oss, säger hon. 

"Vill att det ska hamna i rätta händer"

Hembygdsföreningen har ett omfattande arbete framför sig med att gå igenom allt material som finns på Bostället. 

– Vi får se hur vi ska göra rensningen av alla saker. Tanken är att vi ska ha någon form av auktion nästa sommar. Vi kommer också flytta med oss stora mängder av det som finns i Bostället upp till hembygdsgården, till exempel vårt skolmuseum. Vi är i kontakt med Kalmar länsmuseum om de kan ge tips och råd och kanske ta över vissa inventarier.

Om ingen visar intresse för det historiska huset i centrala Vena läggs det ut av en märklarfirma. 

– Vi får se vad vi får för intressenter. Vi kommer lägga stor vikt vid vem som köper Bostället och vill att det ska hamna i rätta händer. Huset renoverades på 1980-talet och det man behöver bygga är en toalett och se över avlopp och värme, säger hon och fortsätter:

– Förhoppningsvis tilltalar det någon som vill bo nära skolan och gillar historiska hus. Huvudsaken är att det hamnar hos någon som förstår vad det är för hus och vill värna om det. 

"Krävs stora ombyggnationer"

Kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar att det inte är aktuellt med ett kommunalt köp. 

– Skolan är inte intresserade av huset och kommunen har inget intresse av att förvärva det igen. Vi ser ingen möjlighet att använda huset till skolverksamhet eller något annat som föreningen hade tänkt sig. Det krävs stora ombyggnader och det är inte aktuellt att förvanska en sådan gammal byggnad. Vi är överens med hembygdsföreningen om att de får sälja till vem man vill. Vi är beredda att hjälpa till genom att stycka av en bit mark till huset, säger Lars Rosander.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: